HRVATSKI VOJNICI UDALJENI SA DUŽNOSTI ZBOG PIJANSTVA: Došli da pomognu vatrogascima, pa bančili na dežurstvu

Tanjug

28. 08. 2020. u 10:29

DEVETORICA pripadnika hrvatske vojske udaljena su s dužnosti, jer su bili pijani - i to dok su bili na dežurstvu u kasarni u Divuljama.

ХРВАТСКИ ВОЈНИЦИ УДАЉЕНИ СА ДУЖНОСТИ ЗБОГ ПИЈАНСТВА: Дошли да помогну ватрогасцима, па банчили на дежурству

Foto: Novosti

Kako piše Nova TV, ovaj događaj predstavlja novu sramotu u redovima Hrvatske vojske, jer, da stvar bude gora, vojnici su poslati u kasarnu kao ispomoć vatrogascima u gašenju požara u Dalmaciji.

Incident od pre nekoliko nedelja o kojem niko nije izvestio javnost, hrvatsko Ministarstvo odbrane (MORH) potvrdilo je na upit Dnevnika Nove TV.

Iz Slavonije su u Dalmaciju stigli spremni i utrenirani - kao pojačanje vatrogascima u gašenju požara. Krajem jula, njih dvadesetak, opustilo se i napilo.

U večernjim satima u inspekciju im je upala vojna policija i pali su na alkotestu.

"Kod devet pripadnika protvpožarnih namenski organizovanih snaga utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu čime su isti počinili povredu vojne discipline. Spomenuti pripadnici, udaljeni su s dužnosti. O predmetnom događaju, u skladu sa standardnom procedurom, izvešteni su svi koji se nalaze na zapovednoj liniji", saopsteno je iz Ministarstva odbrane za Dnevnik Nove TV.

Zbog pijanstva prijavljeni su i vojno-disciplinskom sudu. Propusti su ozbiljni, jer alkohol nije dozvoljen.

"Veoma je bitno da vatrogasac, ali i svi oni koji im se priključuju u datom momentu budu trezni. Ovo je vrlo opasan posao i može se brzo izgubiti glava, ako čovek ne radi trezveno", rekao je Željko Šoša, zapovednik JVP-a Zadar.

Za incident u Divuljama nije čuo, ali je za njega takvo ponašanje - nedopustivo.

"Vojska ima svoju disciplinu i, jednostavno kad se priključe vatrogascima, vatrogasci daju komandu njihovom pretpostvljenom i oni funkcionišu mnogo bolje nego kad dođu civili ili bilo ko sa strane. Naravno, ne idu oni na prvu liniju fronta, kako mi kažemo, nego tamo gde treba da čuvaju i dežuraju, ali kad je kritično da nam priskoče u pomoć", rekao je Šoša.

Ove godine, najviše požara (16 od 37) bilo je u Šibensko-kninskoj županiji, gde su kažnjeni vojnici i bili na intervenciji.

Uz devetoricu vojnika, koji su poslati kućama s prijavama o povredi vojne discipline, kažnjen je i komandujući protvpožarne brigade, onaj ko je njima na terenu bio direktno nadređen. Njegova je kazna - prema izeštaju - blaža, on je samo opomenut.

Samo ove godine vojna policija pokrenula je oko 200 postupaka po različitim osnovama, ne samo zbog alkoholisanosti, i tražila utvrđivanje disciplinske odgovornosti.

Treba reći, ističe Nova TV, i da oni koji su se zakleli da će služiti domovini bez obzira gđe se nalazili - u kasarni ili van nje - itekako znaju da svojim ponašanjem vojsku ne bi smeli da sramote.

Osim toga, pripadnici ove brigade koja je bila kao ispomoć u gašenju požara, učestvuju i u međunarodnim mirovnim misijama UN i NATO.

Još se čeka komentar ministra odbrane, kao i odgovor šefa vojske i njegovih zamenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!