REČ PLUS -DRAGANA JECKOV: Ulice u gradovima Hrvatske nazvane su po nosiocima zla

J. KERBLER

05. 10. 2020. u 10:00

SLAVONSKI Brod, Bjelovar, Vinkovci, Pag, samo su neki od hrvatskih gradova u kojima Mile Budak, Franjo Nevistić, Ivan Oršanić ili Julije Makanac, sve ljudi bliski ustaškom režimu iz vremena NDH, imaju "svoje" ulice.

РЕЧ ПЛУС -ДРАГАНА ЈЕЦКОВ: Улице у градовима Хрватске назване су по носиоцима зла

Foto arhiva

Na to je u Hrvatskom saboru upozorila i Dragana Jeckov, potpredsednik SDSS, koja za "Novosti" kaže da postoji i ulica "10. travnja", koja podseća na dan kada je stvorena ustaška država.

o Da li su ulice u 12 hrvatskih gradova nazvane po tim ljudima zbog njihovih zasluga, jer Budak je bio i pisac, Makanac doktor filozofije ili je posredi nešto drugo?

- Nisu ulice nazvane zbog njihovih zasluga, već zbog rehabilitacije ustaškog režima.

Ozbiljna je politička poruka kada se da naziv ulicama po nosiocima zla i mržnje. Budak je bio potpisnik niza rasnih zakona protiv Roma, Jevreja i Srba i poznat je po stavu da je prisilno iseljavanje i verska konverzija Srba nacionalna politika u NDH. Makanac je propagirao i tumačio reči Ante Pavelića, Oršanić je bio šef propagande u NDH, a Nevistić sekretar zloglasnog ministra pravosuđa Mirka Puka.

o Bilo je do sada puno pokušaja da se promene nazivi ulica koje podsećaju na ljude iz vremena NDH, ali bez rezultata?

- Protesti nevladinih udruženja, zahtevi antifašista, pozivi iz medija nisu dali rezultat. Nije pomoglo ni što je Ustavni sud doneo odluku da je neustavno i nezakonito nazvati ulicu "10. travnja", a to je ipak urađeno u Slatinskim Drenovcima.

o Može li država ipak nešto da uradi?

- Može, jer ima pravo na to na osnovu Ustava gde stoji da Republika Hrvatska nikako ne može da bude sledbenica NDH. Može i na osnovu ratifikovanih konvencija EU čija smo članica. Ali, pre svega postoji moralna obaveza prema demokratskom poretku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo