VUKOVAR UPORNO IGNORIŠE ĆIRILICU: Uprkos zahtevu Ustavnog suda, u Hrvatskoj se istrajava u zanemarivanju pisma

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

14. 10. 2020. u 22:22

Ako gradsko veće prihvati predlog gradonačelnika Ivana Penave, u Vukovaru ni sledeće godine neće biti tabli sa ćiriličkim natpisom, niti će ravnopravno sa hrvatskim moći da se koristi i srpski jezik.

ВУКОВАР УПОРНО ИГНОРИШЕ ЋИРИЛИЦУ: Упркос захтеву Уставног суда, у Хрватској се истрајава у занемаривању писма

Ćirilica je nepoželjna u Hrvatsokj

Penava je zaključio da nisu stvoreni uslovi za korak napred i poštivanje ustavnog zakona koji omogućava dvojezičnost pripadnicima nacionalnih manjina. Istovremeno, gradonačelnik Vukovara smatra da stepen razumevanja između Hrvata i Srba nije dosegao nivo da se obezbedi Srbima pravo koje im pripada.

Tako je formalno-pravno zadovoljen zahtev Ustavnog suda Hrvatske koji je tražio da svake godine bude informisan o tome ima li napretka, pre nego što se donese odluka o proširenju prava Srba u Vukovaru. Predlog koji je uputio Penava gotovo da je kopija onoga od prošle godine, pa je očekivano da će Gradsko veće ponovo doneti odluku da ćirilica i dalje bude na čekanju.

Penava, tako, tvrdi da su u Vukovaru ograničena prava i Hrvatima, pre svega onima koji su učestvovali u Domovinskom ratu. To argumentuje činjenicom da se, navodno, ne sprovode postupci protiv počinitelja ratnih zločina, iako su upravo uhapšena dvojica Srba iz Negoslavaca koji su optuženi da su mučili civile i ranjenike na Ovčari. Istovremeno, predstavnici srpskih političkih organizacija u Slavoniji naglašavaju da do sada nisu razjašnjeni mnogi zločin koji su počinjeni nad Srbima devedesetih i da krivci nikada nisu odgovarali.

Penava u predlogu i obrazloženju Gradskom veću proziva Srbe iz Vukovara da ne pokazuju poštovanje prema žrtvama i vrednostima Domovinskog rata.

Prve reakcije Srba u Vukovaru pokazuju da su međunacionalni odnosi i u tom gradu bitno poremećeni i da sadašnje vođstvo grada ne pokazuje nikakvu želju da se poprave. Upire se prst samo u Srbe i tako im se ne omogućava pravo koje proizlazi iz ustavnog zakona, a sve se vrti oko optužbi koje nisu ničim argumentovane. Penava i njegov krug očito ne žele uvažavanje svih koji žive u Vukovaru, što dugoročno može da dovede do velikih problema i za taj grad, ali i celu zemlju.

širi mržnju

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je u sredu vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu da širi mržnju. Penava je indirektno branio napadača na Banske dvore koji se na "Fejsbuku" slikao sa snajperom uz poruku o ubijanju Srba. "To je domaća radikalizacija kao hrvatski proizvod", rekao je Plenković.

ŠIRI MRŽNjU

Hrvatski premijer Andrej Plenković optužio je juče vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu da širi mržnju. Penava je indirektno branio napadača na Banske dvore koji se na "Fejsbuku" slikao sa snajperom uz poruku o ubijanju Srba. "To je domaća radikalizacija kao hrvatski proizvod", rekao je Plenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)