MALTRETIRANJE SRBA U FBiH: Cvjetko i Manda Simić trpe stalne napade i provokacije

V. Blagojević

26. 10. 2020. u 22:28

KOLIKO je zaista težak život Srba povratnika u Federaciju BiH svedoči i porodica Cvetka Simića iz Špionice kod Srebrenika.

МАЛТРЕТИРАЊЕ СРБА У ФБиХ: Цвjeткo и Maндa Симић трпe стaлнe нaпaдe и прoвoкaциje

Foto: V. Blagojević

Simići svakodnevno trpe razne provokacije a godinama muku muče da povrate deo svoje imovine. Cvetko se sa suprugom Mandom u svoju devastiranu kuću posle rata vratio 2001.godina i 19 godina trpi razne nepravde, prijetnje i uvrede.

-Svakodnevno nam se preti i teraju mene u Republiku Srpsku a suprugu Mandu pošto je Hrvatica u Hrvatsku, uz razne psovke. Petarde se bacaju na kuću i u dvorište. Puca se oko kuće i kada nazovem policiju oni kažu nije to iz oružja nego su petarda, pa što u moje dvrište. Svakodnevni pozivi telefonom gdje nam se preti da će mrak da nas proguta. Menjao sam broj telefona, ali ga brzo saznaju i onda opet u krug.- ogorčeno priča Cvetko. Sa suprugom Mandom živi u složnom braku preko pet decenija. Imaju sina Petra i kćerku Ilinku koji su u Nemačkoj i ne pada im napmet da se vrate u Špionicu.

Foto: V. Blagojević

-Mene stalno izazivaju, šalju me Tuđamnu, nazivaju me ustašom. Osim toga stalno bacaju kamenje na našu kuću. Jedne noći je bilo strašno i užasno, Njih 30 je stalo uz našu ogradu i kamenovalo prozore na kući. – priča Manda pokazujući polomljene roletne od kamenja

Simići se žale na lokalne vlasti u Srebreniku što im ne pomognu da im se vrati cela njihova imovina. Kako kažu preduzeće „BH-Legno“ je sagradilo potporni zid visok tri metra na njihovoj zemlji i pored svih pravosnažnih presuda vlasnik neće da sruši zid.

-Pravno to ne mogu nikako da rešim već 19 godina. Angažovao sam advokata i dobili smo sve pravosnažne presude u kojim im se naređuje da uklone zid. I opet ništa. Osim toga imam tu njivu od 23 dunuma na koju je navedena kanalizacija iz septičkih jama.U njivu se ne može ući, ja je ne obrađujem nikako, traže da je prodam jeftino. Šta da radim, kako da se zaštitim, da opet pouzimamo puške, pa je li to rešenje. - ogorčeno i ljutito priča Cvetko.

Foto: V. Blagojević

Vlasnik firme „BH –Legno“ Ibrahim Alibegović nije želeo ništa da kaže o ovom problemu iako priznaje da je jednim delom potporni zid na Cvetkovom imanju. Obratili smo se pismeno opštini Srebrnika ali načelnik ni posle mesec dana nije ništa odgovorio. Njegov pomoćnik Muhamed Jašarević u telefonskom razgovoru je priznao da su Simići imali problema.

-Čuo sam za taj problem. Tačno je da je zvao policiju i sud. Međutim on devet desetina vremena ne provede kući. Uglavnom je kod dece u Nemačkoj. Kuća mu je blizu kolektivnog naselja u Špionici gdje je bilo više stanovnika i tu je imao problema, ali evo mi smo srušili to kolektivno naselja. – rekao je Jašarević

Prema Cvetkovim rečima, položaj svih Srba u Federaciji BiH je jako težak. On ima 74, a supruga Manda 77 godina i razmišljaju da se vrate u Nemačku sinu Petru i kćerci Ilinki.

Inače u selu Špionica je pre rata živelo oko dve hiljade Srba i jedan manji broj Bošnjaka i Hrvata. Danas je to većinsko Bošnjačko selo u koje se vratilo oko 150 Srba. I zato je potrebno da vlasti u Republici Srpskoj i BiH više pažnje posvete srpskim povratnicima u FBiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)