KO JE UBIJENI RATNI ZLOČINAC? Robijao zbog silovanja devojčica, ubistava i mučenja, bio upravnik zloglasnog logora

Novosti online

09. 11. 2020. u 21:45

U BLIZINI zgrade kantonalnog MUP-a, ubijen je Marko Maka Radić, nekadašnji zapovednik Policijske stanice Mostar (za vrijeme sistema tzv HB) i bivši zapovednik Bjelopoljske bojne HVO-a.

КО ЈЕ УБИЈЕНИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ? Робијао због силовања девојчица, убистава и мучења, био управник злогласног логора

Foto: Jutjub/Printskrin

Inače, Radića je Sud Bosne i Hercegovine nakon dugotrajnog i veoma temeljitog postupka 2011. godine pravosnažno osudio na 21 godinu zatvora zbog zločina protiv čovečnosti, odnosno mučenja Bošnjaka, zatvaranja, ubistva i silovanja u zloglasnom logoru HVO-a Vojno kod Mostara u kojem su bile zatočene stotine bošnjačkih civila, među kojima znatan broj žena i dece.

U presudi Suda BiH navodi se da je u periodu od jula 1993. godine do marta 1994. godine Marko Radić bio u svojstvu zapovednika Prve Bjelopoljske bojne, a kasnije i zapovednik Druge brigade HVO-a i osoba odgovorna za dio područja Bijelog Polja uključujući i Vojno u opštini Mostar.

Prema iskazima svedoka, Radić je lično učestvovao u silovanju i seksualnom zlostavljanju zatočenica logora Vojno, uključujući i maloljetne devojčice.

No, 2019., je pušten iz zatvora. Nakon izlaska iz zatvora Marko Radić je ostao da živi u Zagrebu, u Republici Hrvatskoj. Povremeno je dolazio u Mostar.

Na Radića je pucao Josip Cvitanović – Cviki, javljaju bosanski mediji. On i Radić dobro su se poznavali odranije. Inače, i sam Cvitanović je optužen za ratne zločine nad Bošnjacima Mostara i okoline. Zajedno im se i sudilo za zločine. Cvitanović je poznat po napadu na Bošnjake u Liska ulici za Bajram 1997. godine.

U policiji tj. MUP-u HNK i pored desetina poziva nisu želeli ni da potvrde ni  da demantuju ovu informaciju.

(Crna hronik BiH)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju