SRBI U FEDERACIJI BiH NEPOŽELJNI I NA IZBORIMA: Skandal na biračkom mestu, policija brutalno izbacila srpske posmatrače

V.B.

15. 11. 2020. u 18:57

NA BIRAČKOM mestu za glasanje u odsustvu koje je bilo u OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Gradačcu desio se incident na samom početku izbornog dana.

СРБИ У ФЕДЕРАЦИЈИ БиХ НЕПОЖЕЉНИ И НА ИЗБОРИМА: Скандал на бирачком месту, полиција брутално избацила српске посматраче

Foto: V.B.

Naime bošnjački članovi Biračkog odbora nisu dozvolili prisustvo glasanju akreditovnim posmatračima Srpskih stranaka iz Srebrenice i Bratunca. Nakon vređanja od strane pojedinih članova biračkog odbora, pozvana je policija koja je udaljila Dejana Dolijanovića sa biračkog mesta do kraja glasanja.

Drugom posmatraču Danijelu Trifkoviću iz Srebrenice dozvoljeno je da prisustvuje glasanju teko posle 7,15 časova. Do tada je prema rečima Dolijanovića i Trifkovića 106 listića bilo ubačeno u glasačku kutiju iako je samo 10 glasača obavilo svoju dužnost na glasačkom mestu. Srpskim posmatračima nisu u Gradskoj izbornoj komisiji dali obrazac za žalbu CIK-u BiH

- Nama dvojici nije bilo odobreno da uđemo do 7 časova, na biračko mesto kao ostalim posmatračima. Bunili smo se. Moj kolega je dobio odobrenje ulaska par minuta posle 7 časova. Kada je ušao u glasačkoj kutiji je bilo po mojoj proceni već 30 do 50 listića. Tražili smo da se prebroje listići ali nisu hteli.To je klasično krešenje izbornih pravila– rekao je Danijel Trifković akreditovani posmatrač ispred srpskih stranaka iz Srbrenice.

Foto: V.B.

Dejan Dolijanovoić je bio uporan da se ispoštuje zakon pa mu je predsednik biračakog odbora izvesni Fejzić zvao policiju koja je ubrzo stigla i odvela ga sa biračkog mesta uz zabranu da uđe u školu gdje se glasalo.

- Jutros se desila teška izborna krađa. Kada sam ušao u prostoriju, glasačka kutija je bila popunjena. Kada sam ih pitao šta je ovo, rekli su mi da su glasali već u pola sedam i da sam ja slobodan. Kad sam se pobunio prvo su mi nudili novac, zatim vređali su me na nacionalnoj osnovi, psovali i na kraju pozvali policiju koja me je izbacila. Ovo je neviđena bruka - rekao je ispred škole Dejan Dolijanović iz Bratunca.

Trifković i Dolijanović su se nekoliko puta obraćali Gradskoj izbrnoj komsiji iz koje su ih „šetali“ od glasačkog mesta, do policije i nazad. Predsednika GIK-a u Gradačcu Hajrudin Hasanbašić nije želeo da daje bilo kave izjave o ovom incidentu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju