"SRPSKA JE STARIJA OD DEJTONA!" Dodik uzdrmao Sarajevo: Nećemo ginuti za spas nečega što niko ne želi da spasi

Novosti online

21. 11. 2020. u 11:10

PREDSEDAVAJUĆI i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ostaje posvećena primeni slova Dejtonskog sporazuma, ali da sigurno neće ginuti za spas nečega što očigledno niko ne želi da bude spaseno.

СРПСКА ЈЕ СТАРИЈА ОД ДЕЈТОНА! Додик уздрмао Сарајево: Нећемо гинути за спас нечега што нико не жели да спаси

Milorad Dodik

 - Možda je najveći problem u BiH što su Dejtonski mirovni sporazum mnogi shvatili kao privremeni sporazum, privremeno rešenje kojim je tek zaustavljen rat, a da im niko nije jasno potcrtao da je njime uspostavljen i novi politički sistem u BiH. Sistem u kojem je u aneksu 4 Sporazuma, što je Ustav BiH, upisana i Republika Srpska, kao jedan od dva konstitutivna entiteta - naveo je Dodik

On je dodao da su upravo iz osećaja te privremenosti sporazuma, Bošnjaci pomognuti međunarodnim faktorom oličenom u visokom predstavniku od samog početka činili sve da se Sporazum, ako ne povuče, onda bar izmeni u njihovu korist, u čemu su i uspevali.

- Čini se da je ovih 25 godina prošlo upravo u nadgornjavanju jednih da se sporazum promeni i drugih da se sporazum primeni. BiH je tako kockala svoje godine u političkim igrama koje su, na kraju, koštale upravo i samo nju - istakao je Dodik.

Prema Dodikovim rečima, svi apsurdi primene Dejtonskog mirovnog sporazuma skupili su se u mandatu visokog predstavnika koji, po Sporazumu, ima nadležnost tumača.

U stvarnosti, istakao je Dodik, ta uloga je korištena za nametanje rešenja, kažnjavanje političkog mišljenja, diskriminaciju pojedinaca oduzimanjem njihovih osnovnih ljudskih prava.

- Tako je BiH od dogovorene državne zajednice, koja je sastavljena od Republike Srpske i Federacije BiH, pretvorena u feud neizabranih međunarodnih predstavnika koji su po potrebi preuzimali ulogu i zakonodavne i izvršne vlasti, čime su u potpunosti urušili unutrašnji suverenitet BiH. Od tumača Sporazuma, što mu je mandat koji proističe iz aneksa 10 Sporazuma, visoki predstavnik već 25 godina kreira rešenja mimo Ustava, zakona i protiv samog Sporazuma kojim je ustanovljen - navodi Dodik.

On ističe da je vrhunac te antiustavne aktivnosti uspostavljanje Suda i Tužilaštva BiH, pravosudnih institucija koje nije predvideo sam Ustav BiH, dakle Sporazum.

- Cinizam je većim učinio Ustavni sud BiH koji je takve aktivnosti proglasio ustavnim, a građanima poslao poruku da žive u okupiranoj i obespravljenoj državi. Osnivanje Suda i Tužilaštva BiH bila je ozbiljna prekretnica u političkim kretanjima u BiH, jer je postalo jasno da je u BiH suspendovano pravo i to s najviše pravne instance. Zemlja bez pravne sigurnosti nije poželjna ni za one koji u njoj žive, ni one koji bi slučajno došli u nju - naglasio je Dodik.

On ocenjuje da je Dejtonski sporazum u proteklih 25 godina menjan sa jednim ciljem: da ostvari ratni cilj Bošnjaka, odnosno da centralizuje BiH, što je umotavano u foliju efikasnosti i integracija, kao da u svetu ne postoje visoko decentralizovane a efikasne zemlje.

- Žrtva te "efikasnosti" sve vreme je bila Republika Srpska koja je u dobroj meri razvlašćena, a drugi deo BiH ni do danas nije prihvatio političku činjenicu koja se zove Republika Srpska. Kada se podvuče crta i analiziraju efekti prisilne centralizacije BiH koju su silom bonskih ovlaštenja provodili visoki predstavnici, ne možemo naći nijedno mesto koje se pokazalo opravdanim za takvu vrstu intervencije. BiH je dobila bezbroj agencija, direkcija, bez ikakvog realnog efekta na život građana - kaže Dodik.

Dodik navodi da je administracija na zajedničkom nivou poprimila nestvarne obime i za 10 puta veću zemlju od ove.

- Primena Dejtonskog sporazuma mogla je biti besplatna. Promena Sporazuma BiH je koštala milijarde, a što je važnije koštala je poverenja u koje su se zaklinjali i iza koga su se sakrivali oni koji su to radili. Danas, 25 godina kasnije, mi kao da još stojimo na početku priče o tome kakva BiH može da opstane, sa istim nepoverenjem sa kojim se ušlo u pregovore u Dejtonu. Može da opstane ona BiH iz slova Dejtonskog sporazuma koji je izgleda bio i ostao najbolja mera unutrašnjih odnosa ovdje - smatra Dodik.

Prema njegovim rečima, sve što bi bilo novo nasilje nad pravima koja Srpska baštini iz tog Sporazuma vodilo bi nužno disoluciji BiH.

- Međunarodni eksperiment bi trebalo da završi, visoki predstavnik da se povuče, a budućnost BiH prepusti legalno izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda. Odlaskom visokog predstavnika iz BiH pojačao bi se pregovarački kapacitet svih, jer niko više ne bi mogao da računa na pomoć sa strane. Što duže bude koristila invalidsko pomagalo, što je u ovom slučaju visoki predstavnik, BiH ima sve manju šansu da ikada prohoda sama - naglasio je Dodik.

Dodik navodi da, kad god se jasno kaže "ili dejtonska BiH ili nikakva", iz drugog dela BiH dobija se odgovor da Republika Srpska nestaje čim nestane Sporazum i da pri tome politički Bošnjaci pod očuvanjem Dejtonskog sporazuma podrazumijevaju samo bonska ovlaštenja koja će se koristiti protiv "neposlušnih Srba i Republike Srpske".

- Sama ideja o povratku izvornom slovu Sporazuma u Sarajevu se čita kao atentat na državu koju nisu dobili 21. novembra 1995, a koju su im malo po malo davali visoki predstavnici kršeći Sporazum. U tome je sva suština našeg razilaženja kada je u pitanju primena onoga što je potpisano u Dejtonu 1995. godine - ističe Dodik.

On je naglasio da Republika Srpska ostaje posvećena primeni slova Dejtonskog sporazuma, ali da sigurno neće ginuti za spas nečega što očigledno niko ne želi da se spasi.

- I to govorimo bez bojazni za nastavak pravnog i političkog života Srpske. Republika Srpska proglašena je 9. januara 1992. godine i starija je od Dejtonskog sporazuma - rekao je Dodik.

On je naveo da su to uvažili i pregovarači tog vremena koji su pripremali mirovnu konferenciju u Dejtonu, a kojoj su prethodili njujorški i ženevski principi u kojima je Republika Srpska prepoznata kao politička činjenica.

Dodik kaže da je Republika Srpska potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma i da je zaista nemoguće objasniti kako nešto što je tek nastalo Sporazumom, što uporno ponavljaju Bošnjaci, može taj isti sporazum da potpiše.

- Zato bi bilo dobro da se odagnaju sve dileme po pitanju toga šta je od čega starije i šta iz čega izvire i da čistih računa otvorimo dijalog o budućnosti, ne bježeći od svih mogućnosti. Možda u jednom takvom dijalogu dođemo do zaključka da je mjera zajedničkog života na ovim prostorima definisana upravo Sporazumom na koji se svi pozivaju, ali ne u isto vreme i ne na istim dijelovima. A možda i u FBiH shvate da privremena rešenja najduže traju - istakao je Dodik.

Komentarišući 25 godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma, on je istakao da Republika Srpska obilježava potpisivanje Sporazma, za razliku od Bošnjaka.

- To je za nas praznik, jer smo smatrali da treba slaviti mir, što u drugom delu BiH nikada nije urađeno - poručio je Dodik.

Dodik: Konsenzus o evropskom putu - vredno dostignuće BiH

Dodik je ocenio danas da je potpisivanje Dejtonskog sporazuma istorijski datum za ceo svet, jer je uspostavljen mir na osnovu političkog dogovora o političkom sistemu u BiH i omogućena stabilnost i pomirenje.

On je, nakon sastanka članova Predsedništva BiH s visokim predstavnikom EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, rekao da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da je to osnova za sve dogovore, kao i da apstraktna priča o građanima neće moći da pruži rezultate.

Dodik je istakao da Republika Srpska obeležava dan potpisivanja Dejtonskog sporazuma kao svoj državni praznik, dok to nije slučaj u Federaciji BiH, prenosi RTRS.

On je ocenio da je konsenzus u BiH oko Evropske unije vredno dostignuće koje je postignuto u BiH.

- Zamolili smo Vas da učinite sve da u idućoj godini BiH dobije status kandidata. To je nova dinamika koja bi pružila nove uslove i okolnosti za gradnju svih onih stvari koje ste nas podučili - poručio je Dodik Borelju.

Dodao je i da je BiH izgubila ogromne javne prihode zbog epidemije virusa korona.

- Deo toga smo rešavali kroz aranžman sa MMF-om i sa Evropskom komisijom, ali je očigledno da je to istrošeno i da treba novi paket pomoći kako bi mogli da prevaziđemo izazove u nekoliko narednih meseci - ukazao je Dodik.

(RTRS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili