IZBAČENE NA ULICU ZBOG 1.300 €: Zbog neplaćanja obaveza, srpska porodica Jovanović iz Zagreba ostala bez stana

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

26. 11. 2020. u 21:31

NEVEROVATNA priča o iseljenju srpske porodice Jovanović u Zagrebu koja je izgubila vredan stan zbog duga od 10.000 kuna (oko 1.300 evra) prolazi "ispod radara" u vremenima kada je sve okrenuto epidemiji.

ИЗБАЧЕНЕ НА УЛИЦУ ЗБОГ 1.300 €: Због неплаћања обавеза, српска породица Јовановић из Загреба остала без стана

Jasminka i Lorena Jovanović / Foto G. Borković

Zagrebačke "Novosti" jedine su donele detalje ove tužne priče, u kojoj su Jasminka Jovanović i njena kćerka Lorena izbačene na ulicu, sa plastičnim kesama u ruci, usred krize izazvane virusom korona, i činjenicom da je dvadesetogodišnja devojka imala i temperaturu.

Drama se odigravala u širem centru Zagreba gde su Jovanovićevi živeli u stanu, u svom vlasništvu, od 40 kvadrata. Kao i mnogi stanovnici Zagreba, imali su finansijskih problema, što je dovelo do duga malo većeg od 1.000 evra. Srpsko narodno veće (SNV) i Centar za socijalnu skrb priskočili su u pomoć. Dug je nešto smanjen, ali su kamate ponovo učinile svoje i stanari zgrade u kojoj su Jovanovićeve živele, podneli su tužbu zbog neplaćanja zajedničkih obaveza.

Tada su Jovanovićeve osetile svu težinu sistema u okolnostima u kojima im ništa nije išlo naruku. Županijski sud u Zagrebu brzo je i efikasno presudio deložaciju, a stan je prodat za 520.000 kuna (70.000 evra). Vlasnica stana Jasminka Jovanović napisala je žalbu protiv izbacivanja, ali je zakasnila jedan dan. Nije joj pomoglo ni to što je novim zakonom onemogućena deložacija za dugove manje od 20.000 kuna.

Sistem je "trenirao strogoću" na nesrećnim ženama koje su na kraju zbog malog duga izgubile krov nad glavom. Nemilosrdno su izbačene na ulicu, i da nije bilo SNV tamo bi i ostale. Sada im je nađen privremeni smeštaj, a "raspeće" koje je prošla nezaposlena samohrana majka Jasminka Jovanović "dokaz" je pravne države, koja funkcioniše uvek kada je meta mali čovek.

Nije pomoglo ni što se sumnja da je kćerka gospođe Jovanović možda zaražena virusom korona i uz temperaturu i deset plastičnih vreća našla se u hladnoj zagrebačkoj noći.

- Ova deložacija nikome ne služi na čast. Žene su izbačene iz stana uprkos velikoj brojci zaraženih i uprkos hladnoći. Sa svojim kesama su se našle ispred ulaza jer su im oduzeti i ključevi - kaže Dragana Jeckov, poslanica Hrvatskog sabora iz redova srpske manjine.

PODLEŽU STARIM PROPISIMA

IAKO promene novog zakona predviđaju da se deložacije ne mogu vršiti zimi, nesrećna porodica Jovanović nije imala tu sreću jer podležu starom zakonu. Ljudskosti u ovom slučaju nije bilo ni od koga i neverovatno je da tako nešto uopšte može da se dogodi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati