HRVATSKI RATNI ZLOČINAC USKORO NA SLOBODI: Odbrana haškog osuđenika podnela zahtev za prevremeno puštanje

Novosti online

26. 11. 2020. u 22:55

ХРВАТСКИ РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ УСКОРО НА СЛОБОДИ: Одбрана хашког осуђеника поднела захтев за превремено пуштање

Foto: Printskrin

ADVOKATI hrvatskog generala Milivoja Petkovića zatražili su njegovo prevremeno puštanje na slobodu jer sledeće godine stiče uslove za to, nakon što ga je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora u sklopu procesa protiv šestorke iz Herceg-Bosne.

U podnesku Mehanizmu u Hagu, advokati Vesna Alaburić i Davor Lazić su naveli kako će njihov klijent, koji je tokom rata u BiH bio načelnik Glavnog stožera Hrvatskog veća odbrane (HVO), u februaru 2021. godine steći uslove za razmatranje zahteva za puštanje na prevremenu slobodu nakon odsluženja dve trećine zatvorske kazne.

Pojasnili su kako je Petković "prihvatio konačnu presudu, kao i lično odgovornost za zločine za koje je osuđen".

- On izražava iskreno kajanje za svoja dela ili propuste koji su doveli ili doprineli počinjenju zločina i duboko saučešće bošnjačkim žrtvama i njihovim porodicama - navela je obrana u podnesku.

Objasnili su da Petković sada ima 71 godinu, te da je narušenog zdravlja. 

Dodali su kako se planira vratiti i živeti u Splitu zajedno sa svojom porodicom.

Petkovića je Haški tribunal 2017. godine osudio zajedno s nekadašnjim predsednikom vlade Herceg-Bosne Jadrankom Prlićem, ministrom odbrane Brunom Stojićem, načelnikom Glavnog stožera HVO-a generalom Slobodanom Praljkom, zapovednikom Vojne policije HVO-a, Valentinom Ćorićem i predsednikom Komisije za razmenu zarobljenika Berislavom Pušićem u slučaju Hercegbosanske šestorke na ukupno 111 godina zatvora.

Njemu su na teret stavljeni zločini počinjeni nad muslimanima tokom šest meseci 1993. na delu teritorije pod nadzorom vlasti Herceg-Bosne.

Petković je ranije ove godine iz Pritvorske jedinice u Sheveningenu u Hagu prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)