HRVATICA DVA PUTA OBOLELA OD KORONE: Mislila sam da je samo prehladila, a onda sam izgubila ukus

Novosti online

05. 12. 2020. u 20:56

RETKO se, sudeći prema izjavama stručnjaka, pacijenti koronom u kratkom periodu zaraze dva puta, pri pojavi prvih simptoma krajem novembra, jedna Bjelovarčanka je mislila je da se samo prehladila.

ХРВАТИЦА  ДВА ПУТА ОБОЛЕЛА ОД КОРОНЕ: Мислила сам да је само прехладила, а онда сам изгубила укус

Foto: EPA

Prvi put ona je bila pozitivna 10. septembra kada se testirala jer je vodila dete u bjelovarsku bolnicu. Tada nije imala nikakvih simptoma. Dva i po meseca kasnije dobila je temperaturu, glavobolju...

- U septembru kada sam prvi put bila pozitivna nisam imala nikakve smetnje i celu izolaciju sam provela bez i najmanjih tegoba – rekla je u subotu ova sredovečna žena s područja Bjelovarsko – bilogorske županije. 

Izgubila je ukus, porodica je u izolaciji

- 25. novembra, šetajući sa suprugom rekla sam mu da osećam bol u grudima i da me „grebe“ u grlu. Prva pomisao mi je bila prehlada jer je bilo dosta hladno - priča ova žena. 

Iduće jutro obratila se porodičnom lekaru koji joj je preporučio terapiju amoksicilinom. Temperatura joj se kretala između 37,3 do 37,8. U ponedeljak joj je određen sumamed.

- Tad mi je pala temperatura. U četvrtak, kad sam prestala da koristim sumamed opet se podigla temperatura, ali ni ovaj put nije prelazila 38 stepeni. Prva tri dana imala sam jaku glavobolju koja je sad malo popustila, ali je i dalje nos začepljen i otežano dišem – pojasnila je u kakvom je trenutno zdravstvenom stanju. 

Izgubila je i ukus, a ostatak porodice je sada u izolaciji. Lekari, kaže, ne mogu definisati njeno stanje sa sigurnošću dok epidemiolog sa kojom je razgovarala pojašnjava da nisu sigurni da li se radi o reaktivaciji virusa ili remisiji.

Glavni epidemiolog dr Vesna Grgić pretpostavlja, kako je izjavila za medije, da pacijentkinja nije razvila antitela kada je prvi puta bila pozitivna te se zbog toga ponovno zarazila. 

U nosu se nakon više meseci mogu naći čestice

- Još ne može da se kaže da li je moguće da se osoba dva puta zarazi korona virusom. Videćemo, to je novi virus i treba još neko vreme da prođe, ova sezonaće nas puno naučiti Primećeno je da se u nosu određenog broja osoba, čak nekoliko meseci mogu naći čestice, defektne, ali koje ne mogu da inficiraju druge - kaže profesorka Alemka Markotić.

(24 sata.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!