SVAĐE HRVATSKIH LEKARA: Optužbe pljušte sa svih strana zbog loše strategije borbe protiv korone

J.Kerbler

07. 12. 2020. u 12:23

NEMA dana da se ne pojavi 'alarmantno' pismo hrvatskih lekara u kojoj jedni optužuju druge za lošu strategiju borbe protiv virusa korone.

СВАЂЕ ХРВАТСКИХ ЛЕКАРА: Оптужбе пљуште са свих страна због лоше стратегије борбе против короне

Foto Depositphoto

Dok grupa stručnjaka koju predvodi dr. Ivan Đikić, inače stručnjak za istraživanje raka tvrdi da nisu poduzete sve potrebne mere, a pridružuju mu se hrvatski istraživači koji rade u svetu, oni okupljeni u vladinom ekspertnom timu odgovaraju da su mere bile pravovremene i dobre.

Optužbe pljušte na sve strane, pa tako Đikić, koji dugo godina radi u Nemačkoj čak tvrdi da je u pozadini hrvatske borbe protiv virusa i korupcija sa cenama testova.

U polemiku se povremeno uključi i Miroslav Radman, profesor iz Pariza koji proučava mogućnost produžetka ljudskog života, koji na koronu ne gleda katastrofalno.

Po njemu bi većina onih koji sada umiru ionako umrla zbog bolesti koje imaju, a te njegove tvrdnje dočekane su 'na nož' ostalih stručnjaka koji sa Radmanom imaju dugu istoriju nesporazuma.

Poslednji sukob hrvatskih naučnika eskalirao je nakon nedavnog pisma 26 lekara koji su izrazili duboku zabrinutost zbog drugog talasa korone i u dramatičnom apelu poručuju da zvanične institucije ne objavljuju verodostojne podatke.

”Ograđujemo se od procena da je virus na bilo koji način oslabio, jer one nisu u skladu sa naučnim spoznajama”, pišu stručnjaci među kojima su  dr. Nenad Ban, dr. Igor Rudan, dr. Ivan Đikić.

Sve je više pritisaka i na ministra zdravstva Vili Beroša, koji je bio 'narodni heroj' nakon prvog talasa, ali mu je popularnost znatno pala sada kada je u Hrvatskoj dnevno oko 70 smrtnih slučajeva. Građani i sve manje veruju Nacionalnom štabu civilne zaštite kojeg smatraju produženom rukom politike i vladajućeg HDž-a.

I dok se hrvatski naučnici svađaju, jedna od njih, ugledna lekarka iz Padova Nela Sršen kaže da treba smiriti sirove strasti. ”Ljudima je ionako dosta nesigurnosti i konfuzije, a polemike među naučnicima ne pomažu i treba dignuti ručnu kočnicu”.

Dramatično raste i dug zdravstva, a samo zbog korone je nastao i novi od milijardu kuna. Istovremeno glavna institucija za borbu protiv korone, Infektivna klinika u Zagrebu ostavlja bolesne da čekaju nekoliko časova u šatorima bez grejanja, pa su građani sami poveli akciju da se nabave grejalice i čebad.

Vlada će lekarima i sestrama dati poseban dodatak, ali samo onima koji su u prvim redovima borbe protiv virusa, što je izazvalo buru nezadovoljstva među ostalim zdravstvenim radnicima koji takođe rade u vanrednim okolnostima.

TITRANjE

Veliku aferu izazvala je izvesnaAlis Marić, koja ima brojne pratioce na društvenim mrežama na stranici ”Čitaj knjige”. Nije želela da stavi masku u taksiju i poručila da se protiv korone treba boriti 'titranjem', a sada je napuštaju verni pratioci njenog bloga o knjigama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)