BUGARSKI ISTORIČAR SKOPLJU: Ili ćete poštovati sporazum, ili ni govora o ulasku u EU

Novosti online

10. 12. 2020. u 21:44

BUGARSKI sporazum sa Makedoncima iz 2017. sadrži pre svega želje namenjene Skoplju, za razliku od Prespanskog sporazuma između Grka i Makedonaca, izjavio je član zajedničke bugarsko-makedonske istorijske komisije Kiril Topalov.

БУГАРСКИ ИСТОРИЧАР СКОПЉУ: Или ћете поштовати споразум, или ни говора о уласку у ЕУ

Foto: Printskrin BTV

Prema rečima ekspert, makedonski političari su u teoriji spremni da ispune zahteve Sofije, ali ne dolazi do realnog potpisivanja dokumenata i ispunjenja zahteva.

- Bugarska se odlučno izjasnila o svojim zahtevima - ili ćete ispunjavati ono što je dogovoreno u sporazumu koji ste potpisali, ili vam nećemo dozvoliti da napravite ni prvi korak u pogledu ulaska u EU - rekao je Topalov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između zemalja sadrži, pre svega, obavezu održavanja sastanaka zajedničke komisije koja se bavi spornim pitanjima, kao i obavezu pronalaženja kompromisa. Bugarska strana je više puta skretala pažnju na činjenicu da je Skoplje jednostrano odlagalo sastanke eksperata skoro cele godine.

Makedonski i neki bugarski političari uzalud počinju da govore o zemljama EU koje navodno vrše pritisak na Bugarsku zbog Severne Makedonije, rekao je član komisije.

- Evropa sada ima ozbiljne probleme, ne samo sa Mađarskom i Poljskom, već i sa kovidom. Nemci su, naravno, izrazili želju da pre kraja svog predsedavanja započne proces na Zapadnom Balkanu o evropskim integracijama, koji smo mi započeli (Bugarska je prva pokrenula pitanje integracije Zapadnog Balkana u EU). A šta je Bugarska dobila zauzvrat? 'Kada ste započeli ovaj proces primite nas, bez obzira da li smo spremni ili ne' - primetio je Topalov.

Naglasio je da Nemačka, čak i ako u nekom smislu preti Bugarskoj zbog Severne Makedonije, poziva države da pre svega same reše svoje odnose.

- Severna Makedonija se u početku nadala da će Evropa izvršiti pritisak na nas, i zagrmela je. 'Ne zanima nas šta će Bugari reći, važno je šta će reći Evropa. A Evropa će im reći da nas puste u EU'. Ova filozofija, politika i položaj su izuzetno neproduktivni. Kao što vidite, Bugarska je postupila dostojanstveno - rekao je stručnjak.

Poslednji sastanak bilateralne komisije održan je 4. decembra. Kao što je primetio Angel Dimitrov, kopredsedavajući komisije sa bugarske strane, stručnjaci nisu uspeli da postignu ni najmanji napredak. Makedonske kolege su ponovo počele da osporavaju nacionalnost cara Samuila, za koga su se strane prethodno dogovorile da ga zajedno slave. Pored toga, već na nekoliko sastanaka u Skoplju odbijaju da potpišu zapisnik.

Tokom Saveta za opšte poslove EU koji je održan 8. decembra, Bugarska je ponovila da ne može da odobri početak pregovora o pristupanju Severne Makedonije EU. Prema rečima ministra spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve, Skoplje ne ispunjava uslove sporazuma iz 2017. godine i zahteve iz Okvirnog stava 2019. godine: napuštanje govora mržnje prema Bugarima, tvrdnje o postojanju makedonske manjine u Bugarskoj i slaže se s formulacijom „službeni jezik Republike Severne Makedonije“, ili da prizna da su makedonski jezik i nacija bugarskog porekla.

Dan ranije, Vlado Bučkovski, specijalni predstavnik za Bugarsku, stigao je iz Severne Makedonije da razreši situaciju između zemalja. Na sastanku sa Zaharievom i ministrom odbrane Krasimirom Karakačanovom je dogovoreno da se potraži rešenje problema.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

MILANOVIĆ NIJE BIRAO REČI: Hoće li i državljanstvo da mi oduzmu? Ti ljudi nemaju mere (FOTO)