ODBIO DA SE ODREKNE SRPSKOG JEZIKA: Učitelj pobedio Hrvatsku na sudu u Strazburu

Novosti online

17. 12. 2020. u 18:20

EVROPSKI sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povredila pravo na poštovanje privatnog života učitelju srpske nacionalnosti iz Darde koji je dobio otkaz jer nije predavao na standardnom hrvatskom jeziku.

ОДБИО ДА СЕ ОДРЕКНЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА: Учитељ победио Хрватску на суду у Стразбуру

Foto: Depositphotos/ilustracija

Sud je otpuštenom učitelju iz tog razloga dosudio 5.000 evra na ime naknade neimovinske štete te 850 evra za troškove postupka.

Srpski učitelj podneo je tužbu da mu je neopravdano prestao radni odnos učitelja u školi u Dardi zbog toga što nije predavao na standardnom hrvatskom jeziku. Škola je smatrala da nije bio podoban za osposobljavanje za predavanje na hrvatskom jeziku s obzirom na godine života i radni staž jer je u vreme otkaza imao je 55 godina i 29 godina staža, stoji u saopštenju kancelarije hrvatske predstavnice pred sudom u Strazburu.

Evropski sud je zaključio da je odluka o otkazu predstavljala mešanje u njegov privatni život jer se temeljila na činjenici da je učitelj zbog svojih godina i dugogodišnjeg načina predavanja te zbog nemogućnosti prilagođavanja radnom mestu dobio otkaz, što po stavu tog suda čini deo fizičkog identiteta osobe, a fizički identitet je bitan aspekt privatnog života pojedinca.

Iako je odluka o otkazu bila zakonita, ona nije bila proporcionalna cilju koji se želio postići. Sud je primetio da iako su u relevantno vreme 1998./1999. škole morale nastavu izvoditi na hrvatskom standardnom jeziku, određene škole su izvodile nastavu ili doe nastave na manjinskim jezicima, dok je u predmetnoj školi usmena preporuka za predavanje na isključivo hrvatskom jeziku donesena samo mesec dana pre inspekcije koja je prethodila otkazu.

Ni jedan učitelj hrvatskog porekla nije bio podvrgnut inspekciji kako bi se utvrdilo da li su izvodili nastavu na standardnom hrvatskom jeziku, već se inspekcija odnosila samo na učitelje srpske nacionalnosti.

Premda su odredbe o prosvetnoj inspekciji omogućavale i blaže mere, tj. ostavljanje određenog roka za ispravljanje nepravilnosti u radu, inspekcija je učitelju odmah odredila najstrožu meru zabrane obavljanja posla.

Takođe, iako je u slučajevima otkaza o radu iz lično uslovljenih razloga bilo predviđeno dodatno obrazovanje ili osposobljavanje za drugo radno mesto, škola je odbila da to omogući, isključivo zbog godina i i staža srpskog učitelja, a domaći sudovi nisu pružili uverljivo objašnjenje zašto su njegove godine predstavljale nepremostivu prepreku za izvođenje nastave na standardnom hrvatskom jeziku.

Imajući u vidu sličnosti srpskog i hrvatskog jezika, činjenicu da je učitelj veći deo profesionalnog života živeo i radio u Hrvatskoj te specifični posleratni kontekst istočnoslavonske regije, sud je sa šest glasova za i jednim protiv smatrao da je odluka o otkazu, bez pružanja mogućnosti osposobljavanja za održavanje nastave na hrvatskom jeziku, dovela do povrede Konvencije o zaštiti ljudskih prava.

Ova presuda još nije konačna, a postaće ukoliko niti jedna stranka u roku od tri meseca od donošenja iste ne podnese zahtev velikom veću suda.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)