IMA SVEGA OSIM SRBA: Multietničnost na goraždanski način (FOTO)

R. Milović

19. 12. 2020. u 20:58

OD ratne 1992. godine, u Goraždu na Drini, svega ima osim Srba, a pred rat ih je bilo preko 30 procenata. Sa ulaznih vrata, predratne OŠ „Nikola Tesla“ skinuta je tabla, a nakačena Huseina Đoza, kapetana najsvirepije ustaške „Handžar divizije“u Drugom svetskom ratu, za šta je bio osuđen na pet godina zatvora.

ИМА СВЕГА ОСИМ СРБА: Мултиетничност на гораждански начин (ФОТО)

Foto: R.M.

Poreklom je iz goraždanskog sela Ilovača, odakle i Zaim Imamović, ovoratni komandant „Zelenih beretki“ u Goraždu, koje su u ratu zapalili i srpsku crkvu koju je u 15 veku u „Sopotnici“ sagradio njihov komšija iz sela Kosače, Herceg Stefan Vukčić-Kosača, po kojem je i Hercegovina dobila ime.

Za nagradu je Zaim dobio ulicu u Goraždu, a sin mu sada, nakon noembarskih izbora, postao načelnik Goražda.

Nestala je“ i „Kragujevačka“ i „Pirotska ulica“ čiji su borci oslobodili Goražde, a tada poginulo 250 mladih Piroćanaca u borbama sa Nemcima.

Foto: R.M.

Ispred zgrade opštine uklonjena je bista narodnog heroja Steva Helete,većnika ZAVNOBIHA u Jajcu, u kojki se kunu Bošnjaci. Most preko Drine, decenijama bezimeni, sada nosi ime Alije Izetbegovića.

Kakvo je stanje u Sarajevu, kada su u pitanju imena ulica i ustanova pisale su opširno u subotu „Novosti“. I u gradu na Miljacki, Srbi su, listom „poskidani“, pa je za pohvalu inicijativa Ljubiše Ćosića, gradonačelnika Istočnog Sarajeva da uputi protestnu apelaciju Ustavnom Sudu BiH. Mogli bi to da urade i ono malo Srba iz Federalnog Roražda, koje se sa Novim (rpskim) Goraždem, graniče kod crkve „SV.Đorđu“ u naselju Sopotnica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024