MENJA SE PRAVILO ZA ULAZAK U SLOVENIJU: Uskoro će se vinjete kupovati na ovaj način

Novosti online

23. 12. 2020. u 17:20

OD DECEMBRA 2021. Slovenci prelaze na novi, sofisticiraniji način plaćanja elektronskim vinjetama koji već primenjuju Mađarska, Slovačka, Bugarska i Rumunija, a uskoro će Austrija i Moldavija.

МЕЊА СЕ ПРАВИЛО ЗА УЛАЗАК У СЛОВЕНИЈУ: Ускоро ће се вињете куповати на овај начин

Foto: EPA

Proces naplate e-vinjetama znatno je jednostavniji i ide direktno na ruku vozačima. Osim što više neće čekati u redu za kupovinu vinjete, čekati na naplatnim kućicama i mahati ENC uređajem, u istoriju odlazi i ljepljenje, skidanje i struganje vinjeta sa vetrobranskog stakla.

Sve to menja par klikova u posebnoj aplikaciji za pametne telefone ili preko internet portala gde kupujete e-vinjetu. Dovoljno je u jednostavan upitnik upisati zemlju i broj registracije te mejl adresu na koju će biti poslana potvrda o uplati. Platiti se može svim vrstama kreditnih kartica, a paziti treba tek na vremenski period trajanja vinjete koji birate sami.

Vozačima koji ne poseduju internet kod kuće Slovenija će ostaviti mogućnost kupovine na benzinskim pumpama i sličnim mestima gde će takođe biti dovoljno dati navedene podatke.

I to je to, cela mudrost. Nakon što ostavite broj registracije, više vas niko neće zaustavljati niti išta pitati, ostalo je na kamerama. Ako ste kupili elektronsku vinjetu prolaz kroz državu je slobodan, a ako niste, sistem će vas brzo prepoznati i alarmirati policiju.

Foto: EPA

Zakon o e-vinjetama uskoro ulazi u parlamentarnu raspravu koja bi, sudeći po prvim reakcijama tamošnje javnosti, trebala biti jednosmerna ulica. Konsenzusu će pridoneti i činjenica da bi elektronska vinjeta zbog nižih troškova proizvodnje i distribucije u odnosu na klasičnu vinjetu, trebala biti povoljnija. Problem trenutno predstavlja tek zaštita osobnih podataka koju slovenska Vlada obećava uskladiti s evropskim pravilima.

Ukratko

Elektronska vinjeta biti će dostupna putem aplikacije ili internet portala, kao i na benzinskim pumpama i u trgovinama.

Vozači mogu birati e-vinjetu koja vredi sedam dana, jedan mesec, šest meseci ili godinu.

Nadzor je vrlo efikasan i šverovanje nije opcija. Radi se o celovitom rešenju, koje vozačima osigurava nabavku vinjeta “iz fotelje” te vožnju bez zastoja, a s druge strane garantuje sigurnu naplatu.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)