ZAEV OTVORENO O ODNOSU SA KOMŠIJAMA: Potpisali smo dogovor da bi postali braća, ali je Bugarska rešila da nam bude otac!

Tanjug

25. 12. 2020. u 22:48

PREMIJER Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je večeras da makedonski identitet i jezik nikad nisu bili deo razgovora sa Bugarskom.

ЗАЕВ ОТВОРЕНО О ОДНОСУ СА КОМШИЈАМА: Потписали смо договор да би постали браћа, али је Бугарска решила да нам буде отац!

Foto: AP

- Želeli smo da budemo braća sa Bugarima, ali oni su iznenada odlučili da postanu naši oci i tu leži problem - rekao je Zaev za Kanal 5.

On je dodao da Makedonci imaju svoj nacionalni identitet, korene, čast i dostojanstvo, prenosi MIA.

- Niko na svetu ne pregovara o identitetu i jeziku, pa ni mi. Suština problema je istorija. Identitet i jezik nikad nisu bili na pregovaračkom stolu i zapravo oni prihvataju realnost kad kažu 'prihvatamo da ste Makedonci i prihvatamo makedonski jezik, ali šta je s vašim korenima? - rekao je Zaev.

Prema njegovim rečima važna je istorija koja se danas piše i ono po će buduće generacije pamtiti njega i Bojka Borisova, da li kao one koji su podelili dva naroda umesto da su ih spojili u EU kao prijatelje.

- Ne želimo EU koja nas ne priznaje kao Makedonce koji govore makedinskim jezikom. Mi štitimo evropske identitete ovde, Evropa je obavezna da štiti i promoviše naš identitet - rekao je Zaev.

Neprihvatljivo je, kaže, da jedan narod nameće svoju istoriju drugom.

Glavni razlog za to su, uveren je, predstojeći izbori u Bugarskoj. Ponovio je da Severna Makedonija nema aspiracije prema Bugarskoj, kao ni prema jednoj drugoj zemlji te da ceo Balkan i cela Evropa imaju zajedničku istoriju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024