SRBIJA ZA PETRINJU DALA VIŠE NEGO KATOLIČKA CRKVA: Hrvatski mediji bruje o pomoći Beograda, nižu se besni komentari

Novosti online

04. 01. 2021. u 12:05

HRVATSKI portal Index izveštava da je nakon potresa veća pomoć stigla iz Srbije nego od katoličke crkve.

СРБИЈА ЗА ПЕТРИЊУ ДАЛА ВИШЕ НЕГО КАТОЛИЧКА ЦРКВА: Хрватски медији брује о помоћи Београда, нижу се бесни коментари

Foto: EPA/Printscreen

Kako navode, dva dana nakon razornog potresa u Petrinji Hrvatska biskupska konferencija (HBK) objavila je da će donirati sedam miliona kuna pomoći stradalima u potresu, a novac je namenjen onima kojima je pomoć najviše potrebna u Sisačkoj biskupiji i Zagrebačkoj nadbiskupiji.

Kako je tada najavio generalni sekretar HBK Krunoslav Novak, o daljoj pomoći će se raspravljati na predstojećem plenarnom zasedanju HBK, kada će se analizirati situacija na terenu i utvrditi potreba pomoći te će se odrediti i drugi načini mogućeg delovanja.

Dan ranije, odnosno dan nakon potresa, kako piše Indeks, Vlada Republike Srbije donela je odluku da Hrvatskoj uputi iznos od milion evra finansijske pomoći.

- To je gotovo 550 hiljada kuna više od iznosa koji je uplatila Crkva, institucija koja iz džepova poreznih obveznika godišnje dobije oko milijardu kuna - ističe ovaj portal.

- Tačan iznos koji im svake godine darujemo i dalje nije poznat, jer je Katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna. Naime, kako je Katolička crkva u Hrvatskoj finansijski netransparentna i kako je zahvaljujući Vatikanskim ugovorima kapilarno premrežila razna društvena područja i dobija novac i od državne i od županijske i od lokalne vlasti, u ovom trenutku je jednostavno nemoguće saznati baš sav novac koji se s raznih državnih nivoa i institucija sliva na račune Katoličke crkve, koja u Hrvatskoj ima više od dve hiljade pravnih osoba kojima upravlja ili s kojima je povezana. Pritom je sav taj novac, koji Katolička crkva dobija od države, izuzet od provere Državne revizije - zaključuje se u tekstu hrvatskog portala.

Kako navode, do brojke od oko milijardu kuna godišnje došli su istraživački novinari koji su se bavili tom temom, uz napomenu da to i dalje nije konačni iznos. Sav taj novac izuzet je od provere Državne revizije.

- I dok biskupi čekaju iduće plenarno zasedanje HBK-a, Srbija je već, kako neslužbeno doznajemo, odlučila da pošalje novu turu pomoći - ističe ovaj portal.

Kako nezvanično saznaje Indeks, iz Srbije stiže dodatnih 100 hiljada evra za kupovinu mobilnih kontejnera u koje će biti smeštene osobe koje su izgubile svoj dom. Oni dodaju da je ta informacija nezvanična i nije još potvrđena.

- Međutim, kad pišemo o pomoći Crkve, treba spomenuti da je varaždinski biskup Bože Radoš proglasio Dan posta i molitve, a produžio mu se i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić koji je takođe vernike pozvao na molitvu za žrtve potresa - piše Indeks.

U komentarima ispod teksta uglavnom je izražen bes čitalaca, koji skreću pažnju da će i ova pomoć Katoličke crkve biti pre svega usmerena na obnovu verskih objekata, i da bi crkva kao institucija sa milenijumskom tradicijom koja poziva na milosrđe morala mnogo više da pomogne.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)