PRVE DOZE VAKCINE STIŽU U FEBRUARU: Ministar Filipče objavio kada kreće imunizacija građana

Tanjug

04. 01. 2021. u 22:00

ПРВЕ ДОЗЕ ВАКЦИНЕ СТИЖУ У ФЕБРУАРУ: Министар Филипче објавио када креће имунизација грађана

Foto: EPA

PRVIH 5.850 doza Fajzerove vakcine biće isporučeno u februaru, druga serija od 17.550 doza trebalo bi da stigne u martu, a ista količina vakcina se očekuje u aprilu, izjavio je danas ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče.

Ministar je za Kanal 5 TV rekao da još uvek nije određen datum kada će u Severnu Makedoniju biti isporučeno 833.000 doza u okviru "Kovaks" programa, prenosi MIA.

Pored Bugarske, Poljske i Grčke, Austrija je takođe spremna da obezbedi vakcine za Severnu Makedoniju kroz mehanizam solidarnosti EU koji ima za cilj da pruži doze za zemlje koje nisu članice bloka, rekao je Filipče.

On je dodao da će razgovarati sa ministrom zdravlja Austrije o tome koliko će doza ova zemlja izdvojiti za Severnu Makedoniju i kada će one biti isporučene.

Filipče je napomenuo da će vakcine biti besplatne za sve, a da će prioritet pri imunizaciji imati zdravstveni radnici, starije osobe i hronični bolesnici.

On je istakao da će nadležni pokrenuti kampanju u cilju podizanja svesti o značaju imunizacije, kako bi se eliminisale sve sumnje u vezi sa vakcinom.

Ministar je ocenio da se situacija u zemlji poboljšava, ali da je prerano reći da epidemija definitivno jenjava i da bi restrikcije mogle da budu pooštrene, jer bi moglo da dođe do novog talasa.

On je apelovao na građane da poštuju mere protiv korona virusa, nose maske i izbegavaju velika okupljanja.

Kada je reč o planovima za 2021. Filipče je rekao da će u toku ove godine, između ostalog, početi izgradnja novog kliničkog kompleksa, kao i da će bolnice širom zemlje biti renovirane uz pomoć kredita Svetske banke.

On je rekao da će modularne kovid bolnice u budućnosti biti korišćene u sklopu sistema javnog zdravstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)