MIGRANTI HOĆE BOLJE USLOVE: Zbog problema, policija Unsko-sanskog kantona obezbeđuje kamp Lipa kod Bihaća

S. MIŠLjENOVIĆ

05. 01. 2021. u 08:25

OKO 1.500 migranata smeštenih i dalje, u kamp Lipa kod Bihaća protestuju zbog uslova u kampu. Migranti odbijaju da se smeste u šatore koji su postavljeni i poručuju da BiH i Hrvatska za njih otvore svoje granice.

МИГРАНТИ ХОЋЕ БОЉЕ УСЛОВЕ: Због проблема, полиција Унско-санског кантона обезбеђује камп Липа код Бихаћа

Foto Nezavisne

Oni u znak protesta poslednja četiri dana odbijaju da uzmu i hranu, te poručuju kako ne žele biti u šatorima, jer su neuslovni za boravak tokom zime. Zbog loših uslova u kampu migranti su napravili i transparente sa natpisima "Želimo pravdu", "Ne želimo hranu, želimo slobodu", "IOM pomozite"!

Problem oko kampa Lipa je nastao jer nisu na vreme obezbeđeni uslovi kako bi se pregurala zima, a u kampu su ostali šatori za leto. Iako je postojao plan da se migranti izmeste tokom zime iz ovog u kamp Bira u Bihaću, od toga se odustalo u poslednjem trenutku, jer vlasti Bihaća zajedno sa građanima nisu dozvolile prevoz migranata u njihov grad. Tako su migranti ostali u kampu Lipa koji nije opremljen za zimske uslove.

Povodom ove situacije reagovao je i predsedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić koji traži da Savet ministara što pre dostavi informaciju Ministarstva bezbednosti BiH o trenutnom stanju migrantske krize da bi se ispunio zaključak ovog doma od 11. juna prošle godine i održala plenarana sednica posvećena ovom problemu.

On kaže da se mora održati sednica Parlamenta BiH o pitanju migranata i da se zajedno, unutrašnjim snagama, potraži rešenje.

- Upravo bismo s ove plenarne sedice mogli da ponudimo sistemske mere, a ne da se otvaraju novi sukobi dok migrantska kriza eskalira u bezbednosni i humanitarni problem - zaključio je Špirić.

VOJNI ŠATORI MOGU DA SE ZAGREJU

U KAMP Lipa su pripadnici Oružanih snaga BiH nedavno dovezli 40 kamiona sa vojnim šatorima i delom se radi o termoizolacionim šatorima koji se mogu zagrejati. Ipak, migranti i dalje iskazuju nezadovoljstvo opremanjem kampa Lipa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina