SITUACIJA OKO PETRINJE JE ALARMANTNA: Nema mira posle zemljotresa, pojavljuju se sve veće rupe u zemlji! (FOTO)

Novosti online

09. 01. 2021. u 20:30

RUPE kod Petrinje, koje su se pojavile posle razornog zemljotresa, postaju sve veće.

СИТУАЦИЈА ОКО ПЕТРИЊЕ ЈЕ АЛАРМАНТНА: Нема мира после земљотреса, појављују се све веће рупе у земљи! (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Geolozi su naveli da će teren da snimaju i dronovima iz vazduha i tek tada će znati tačan broj rupa, kojih za sada na ovom području ima najmanje tridesetak.

Naučni savetnik Hrvatskog geološkog instituta (HGI) Tvrtko Korbar izjavio je danas da su timovi Zavoda za geologiju skupljali tektonske podatke nakon potresa u Banovini.

Korbar je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" rekao da se prikaz potresa u okolini Petrinje potpuno razlikuje od potresa u Zagrebu.

- Zagrebački potres i ovaj na području Sisačko-moslavačke županije nisu povezani, zato što se radi o dva odvojena epicentralna područja - istakao je Korbar.

On je naveo da su informacije s terena potvrdile da je reč o pomeranju kilometarskih blokova oko Petrinje u smeru ili suprotno od satelita koji je prešao pre i posle po terenu koji je zadesio potres.

- Severozapadni blok pomerio se 30-ak centimetra prema satelitu, a jugoistočni blok za 30-40 centimetara od satelita. To su horizontalni pomaci koji su očekivani, a sam slom na dubini od 10 kilometara je biometarskih dimenzija i blokovi su se tu pomerili metar do dva. Tako se oslobodila silna energija koja je izazvala primarne i sekundarne manifestacije potresa na površini - dodao je.

Istakao je da na krškom području ne bi bilo ovakvih manifestacija potresa kao što su velik rupe koje se otvaraju u zemlji, ali bi bilo površinskih pukotina.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)