PONOVO BESANA NOĆ: Novi zemljotres, narod Banije u strahu, u zemlji se otvaraju nove rupe, a stručnjaci kažu – biće još potresa!

Jurica KERBLER, dopisnik "Večernjih novosti" - ZAGREB

09. 01. 2021. u 23:33

NOVI zemljotres magnitude 4,5 po Rihteru pogodio je Baniju u 22,29 časova i izazvao strah stanovništva, ali i nova oštećenja na već oštećenim zgradama.

ПОНОВО БЕСАНА НОЋ: Нови земљотрес, народ Баније у страху, у земљи се отварају нове рупе, а стручњаци кажу – биће још потреса!

Foto: Tanjug/Hina

Treslo se oko 5 sekundi, a epicentar je bio 15 kilometara jugozapadno od Siska. Zemljotres se najjače osetio u Petrinji, Glini, Sisku i Velikoj Gorici, ali i u Zagrebu.

Stanovnici Banije ponovo nemaju mirnu noć, iako je većina napustila svoje oštećene kuće i spavaju u kontejnerima i kamp kućicama. Svako novo podrhtavanje tla izaziva i dodatna oštećenja, a u okolini Petrinje sve je više dubokih rupa nastalih nakon serije zemljotresa. Neke su široke i tridesetak metara i duboke gotovo pet do šest metara, a nastale su i do samih ulaza u kuće.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović pozvao je sve stanovnike centra Petrinje da napuste oštećene kuće, jer su opasne za stanovanje.

Ovaj zemljotres je izazvao strah i u okolnim selima, gde narod već danima ne spava u strahu od novih podrhtavanja tla.

Seizmolozi kažu da se mogu očekivati i dalji zemljotresi jačine veće od 4 stepena po Rihteru, nakon više od 500 zemljotresa koliko ih je bilo poslednjih dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice