„SAN MU JE BIO DOM U MAJSKIM POLJANAMA, A KOŠTAO GA JE ŽIVOTA”: Potresna ispovest Darkove majke, mladića (20) na koga se srušila kuća (FOTO)

Novosti online

10. 01. 2021. u 19:36

- MOJ prvenac, moj jedinac, moj ponos, vidi ga, vidi kako je lep. Majčino srce milo, zašto - vapila je glasom onemoćalim od tuge i bola Suzana Oljača Bakrač iz Majskih Poljana pokazujući slike svog sina.

„САН МУ ЈЕ БИО ДОМ У МАЈСКИМ ПОЉАНАМА, А КОШТАО ГА ЈЕ ЖИВОТА”: Потресна исповест Даркове мајке, младића (20) на кога се срушила кућа (ФОТО)

Foto: Fejsbuk

Njen prvorođeni sin Darko (20) sahranjen je 8. januara na glinskom groblju. U stravičnom potresu 29. decembra prošle godine na njega se srušila cela kuća. Nije mu bilo spasa. On je jedan od pet žrtava iz Majskih Poljana.

- Nije što je moj, ali bio je divan mladić, primer dobrog deteta. Zaposlio se kod Šerifa čim je postao punoletan, iako je završio za konobara - kaže mama. - Znao je što želi, imao je ogromnu snagu za život i bio veliki borac.

Njen Darko je bio redak primer mladića koji je brzo odlučio da život uzme u svoje ruke. Odlučan da se osamostali, digao je kredit i kupio kuću samo tri kilometra dalje od majčine, uređivao je, živeo i u njoj se družio s prijateljima, deleći je s mlađim bratom Dariom.

Pitala ga je majka i zašto ne kupi kuću u Glini jer bi mu bilo bolje. Njegov odgovor bio je: “Neću, mama. Želim živeti na selu, kakva Glina, kakav grad, hoću kuću na brdu, da bude okolo šuma, da bude na lepom mestu”.

I upravo takvu pronašao je u Majskim Poljanama, kupio je i počeo da uređuje. Na kraju ga je kuća, koja je u trenu pala kao domino kocke, koštala života.

On i Dario Suzanini su sinovi iz prvog braka, a očuh Duško prihvatio ih je kao svoje. U drugom braku, priča Suzana, dobili su brata Lazara, danas osmogodišnjaka i četverogodišnju sestricu Slađanu. Ovo dvoje malih obožavalo je Dakija. Sestrici je dan pre smrti kupio toliko željeni rajf sa svetlećim rogovima za Novu godinu.

Foto: Fejsbuk

-Živeli smo kao jedna porodica, pomagali Darku koliko smo mogli, voleo je moj Daki i aute, bili su mu strast, kupio je ovog „venta“ i nedavno naručio sijalice za njega, sredio ga - kaže Suzana.

Život je hteo da su mu toliko željeni delovi za automobil stigli na dan sahrane.

Dan pre kobnog utorka, ovaj kraj pogodio je prvi potres, a u njemu je s Darkove kuće palo tek nekoliko crepova. Druge štete nije bilo. Brzo je vredni mladić uz očuhovu pomoć “zakrpao” krov da mu kuća ne kisne, pa su onda zajedno proveli veče razgovarajući.

- O čemu ćeš nego o potresu, pričali smo gde se sakriti i šta uraditi ako bude opet. Još mu kažem: ili pod sto, ili pod štok, - priseća se očuh Duško.

Dvadesetak sati kasnije nepozvano je došlo 6,2 stepeni.

Bio je to utorak kao i svaki drugi, barem do 12,20 sati.

DARIO SE ČUDOM IZVUKAO

Drugi Suzanin sin Dario čudom se izvukao. Kad je počelo da se trese, stao je pod štok u sobi i tu bio do kraja potresa. Sve se oko njega rušilo, ali štok je ostao u komadu. Kad je potres stao, 16-godišnjak se izvukao iz rupe na drugom kraju kuće. Ispričao je o grozoti trenutka, strašnim zvukovima i snazi koja ga je bacala.

Darko je bio u svojoj kući, njegov mačak vrzmao se oko njega tražeći pažnju. Spremao se na posao kod Šerifa u popodnevnu smenu, ali prje toga je, po običaju, da svrati kod majke na ručak. Njegov četiri godine mlađi brat Dario dremuckao je u sobi u drugom kraju kuće.

Majka Suzana u to je vreme razgovarala u dvorištu svoje kuće udaljene 3 kilometra. Bila je u društvu Branke Bakšić Mitić, zamenice gradonačelnika Gline.

- Dobra Branka donela je mojoj deci slatkiše, pitala kako smo i šta radim. Rekoh joj da čekam Dakija na ručku - tihim glasom priča majka.

Tek će posle tragedije da sazna da je komšija par minuta pre potresa zvao Darka na kafu, ali on nije otišao.

– Moram još nešto da završim kod kuće, pa da svratim kod mame i na posao - odgovorio je.

A onda se čuo snažan tutanj. Zemlja i nebo u Majskim Poljanama zatresli su se od siline i moći prirode. Suzana je vrisnula i zavapila: “Moja deca!”

Zamenica gradonačelnika je odjurila da vidi svoje, a Suzana je brzo u svoj auto stavila dvoje male dece i odjurila prema kući u kojoj su bila dvojica sinova.

– Ne mogu da opišem taj trenutak užasa, srce lupa, jurim gore, a onda nasred puta ususret mi dolazi njegov „vento“. Vozio ga je Dario, mlađi sin, iako ima 16 godina, zna voziti, brat ga je naučio. Stanem i vidim sina u gaćama, krvavog kao iz horor filma, pitam ga gde je brat.

 

Jecaj bolni me guši.pitanja hiljadu zašto,zašto srce majčino milo dječače moj hrabri. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭

Posted by Suzana Oljača Bakrač on Saturday, January 2, 2021

Dečak je odgovorio: Mama, zatrpala ga je kuća.

– Dođem gore, kod Darkove kuće. Ona je pala k’o šibica. Ispod tona betona moj je sin. Dovezli su posle bager i s njim počinju otkopavati i tražiti mog Darka. Molili smo se jako. Znaš, napravio mu majstor u kući jak drveni sto, masivan, sve smo mislili možda se pod njega sakrio u potresu, jak je to sto.

Ali Darko nije stigao pod sto. Tačno u 15.15 sati otkopali su njegovo telo iz ruševina. Darka su pronašli za stolom, u kuhinji, na stolici, skoro pa na kućnom pragu.

Mama kaže da je verovatno sve bilo gotovo u trenutku i da ničeg nije bio svestan. Cela kuća srušila se na njega. U potresu se cela kuća srušila kao kula od karata, sto je jedini ostao u komadu.

(Radio-mrežnica.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere