SKANDALOZNA IZJAVA HRVATSKOG BISKUPA: "Protiv zemljotresa ne možemo da se borimo kao protiv Srba"

SISAČKI biskup Vlado Košić ponovo je šokirao rečima izrečenim na misi kada je zemljotres usporedio sa ”borbom protiv Turaka i Srba”.

СКАНДАЛОЗНА ИЗЈАВА ХРВАТСКОГ БИСКУПА: Против земљотреса не можемо да се боримо као против Срба

Foto: EPA

U trenutku dok narod Banije, bez obzira radilo se o Hrvatima i Srbima proživljava teške dane nakon zemljotresa sisački biskup, poznat po zdušnoj odbrani ustaštva iz NDH, ponovo lansira monstruozne teze koje narodu tog kraja najmanje trebaju u ovom času.

Reagovao je i istoričar dr. Hrvoje Klasić koji kaže da su to žalosne izjave i da kod Košića to nije slučajnost, već način njegovog razmišljanja.

- To misli Košić i vrh katoličke crkve i nije to prvi put pa da Biskupska konferencija ne bi znala kako da reaguje. To je sramoćenje Siska i Katoličke crkve.

Klasić kaže da je Košić u sukobu interesa sa trenutnim papom Franjom.

Demokratska javnost takođe je zgrožena takvim izjavama biskupa Košića, nakon što je Srpska pravoslavna crkva učinila neverovatne napore da pomogne stanovništvu Banije. Pomoć je i to odmah došla i od strane Srbije, a dolazi i dalje, a o potrebi suživota u ovakvim teškim okolonostima govorio je i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

- Dok Srpska pravoslavna crkva sarađuje na terenu Košić tvrdi da su Srbi problem. On je uvek sramota, a sada je posebna sramota - kaže dr Klasić.

Sve se češće u Hrvatskoj raspravlja i kaže li se Banija ili Banovina, a navodno je na sednici predsedništva HDZ-a to problematizovala i potpredsednica Evropske komisije Dubravka Šuica.

Hrvatski novinari su razgovarali sa sudionicima te sednice koji su prepričali da je Šuica rekla da mediji žele da sruše HDZ jer pišu Banija, a ne Banovina. Upitan da li je to tačno, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nije želeo da komentariše navodnu Šuičinu izjavu, rekavši da bi bilo nepristojno da je prepričava.

- Polemika oko toga kaže li se Banovina ili Banija vodi se javno. Ja sam nekako na poziciji da se kaže Banovina, ali nisam na poziciji da ako neko kaže drukčije da podriva državu - govori Jandroković.

Za dr. Klasića pitanje kaže li se Banovina ili Banija je pokušaj pohrvaćivanja onoga što se na potpuno pogrešan način vezalo za Srbe.

- Na Banovini je većinsko stanovništvo bilo srpsko i morao se naći hrvatskiji termin od onoga koji je koristilo tamošnje stanovništvo. Tako se počinje uvoditi izraz Banovina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)