BOŠNJAK IZ BIHAĆA OPTUŽEN ZA TERORIZAM: Jahja ratovao u Siriji sve do sloma Islamske države

V.M.

13. 01. 2021. u 11:10

TUŽITELj Odseka za terorizam Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Jahje V. (21) iz Bihaća, koji je izručen BiH 22 oktobra prošle godine, od kada je u pritvoru.

БОШЊАК ИЗ БИХАЋА ОПТУЖЕН ЗА ТЕРОРИЗАМ: Јахја ратовао у Сирији све до слома Исламске државе

Depositphotos

Optuženi se tereti da je 16. juna 2014. godine, napustio BiH i otišao u Nemačku, odakle je nakon oko dva meseca, otputovao avionom u Tursku, te nakon toga ilegalno prešao granicu između Turske i Sirije, sa namerom da se priključi terorističkim grupama koje deluju na tom području.

- Prikupljeni su dokazi da se optuženi priključio formacijama u okviru terorističke organizacije “Džebatul Nusra front“ (“Al Nusra Front”) i terorističkim grupama koje deluju na području Sirije a koje su od Saveta bezbednosto UN proglašene terorističkim organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim  oružanim akcijama i to napadima na stanovništvo, ubijanjima, protipravnim zatvaranjima, uzimanjem talaca i drugim radnjama činili terorističke akte u nameri nasilne izmene ustavnog poretka i režima - kaže za „Novosti“ Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi na pomenutom području boravio zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine, koje su boravile u Siriji sa istom namerom, te pod imenom „Abdulaziz“ učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga „Džebatul Nusra front“.

Optuženi je na području Sirije boravio sve do sloma i poraza struktura ”ISIL”-a nakon čega se skrivao na području Turske, gde je lociran, uhapšen i izručen pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj formaciji, čime je počinio krivično delo-organizovanje terorističke grupe

Tužilašto BiH će navode optužnice dokazivati pozivanjem više svedoka i stručnih veštaka, među kojima i svedoka sa merama zaštite te prilaganjem materijalnih dokaza. Optužnica je prosleđena Sudu BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024