EVROPSKA UNIJA ZAPRETILA BOSNI: Situacija sa migrantima je neprihvatljiv!

Novosti onlajn

15. 01. 2021. u 17:51

IZ Evropske unije poručuju vlastima u Bosni i Hercegovini da je situacija sa migrantima koji se nalaze na teritoriji ove zemlje neprihvatljiva.

ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАПРЕТИЛА БОСНИ: Ситуација са мигрантима је неприхватљив!

Foto: EPA

EU „ne razmatra sankcije“, ali „ima instrumente“ koje može da iskoristi kao reakciju na ovakvu nefunkcionalnost vlasti u BiH u sprovođenju međunarodnih i EU obaveza.

- To su teme intenzivnih razgovora koje imamo sa BiH kako u Briselu tako i u glavnim gradovima zemalja članica. EU je jasna u svojoj poruci vlastima u Sarajevu da ovo može imati negativan uticaj na njihove ambicije kada je reč o približavanju zemlje EU - kaže portparol EU Peter Stano.

U Briselu naglašavaju da su za potrebe migranata u BiH samo u poslednje tri godine, izdvojili 88 miliona evra, ali da je situacija, posebno u kampu Lipe, neodrživa.

- Migracije su zajednički izazov, a EU ispunjava svoj deo posla. Mi ne namećemo migrante BiH, već pomažemo vlastima u BiH da se nose sa ovim problemima - kaže portaprol EU.

U Briselu navode da se sa vlastima u BiH poslednjih nedelja o migracionim izazovima intenzivno razgovara kako javnim putem, kao i „iza scene“.

Ocenjuje se da je trenutna situacija već naškodila međunarodnom imidžu BiH.

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)