NE SMETA MU ŠTO JE PRIPADALA SRBINU: Evo ko je Ivo Žinić, čije se ime vezuje za lošu obnovu srpskih kuća u Hrvatskoj (FOTO)

Srna

16. 01. 2021. u 23:36

SISAČKO-moslavački župan Ivo Žunić već 25 godina živi u kući koja je, vjerovatno, pripadala nekom od Srba proteranih sa Banije, piše hrvatski portal "24 sata".

НЕ СМЕТА МУ ШТО ЈЕ ПРИПАДАЛА СРБИНУ: Ево ко је Иво Жинић, чије се име везује за лошу обнову српских кућа у Хрватској (ФОТО)

Foto: Printskrin

Isti izvor navodi da je ta kuća, koja je bila prazna, dodeljena porodici Žinić na privremeno korištenje 1995. godine.

Žinić je naveo da je vlasnik kuće od 100 kvadratnih metara u Glini i da ju je dobio ugovorom o poklonu. Ali, kako piše portal "24 sata", država kuću nikada nije poklonu.

Portal dalje navodi da se radilo o tome da su posle akcije "Oluje", kada su proterani Srbi sa njihovih ognjišta, ostale prazne nekretnine, ali nije uspeo da sazna ime prethodnog vlasnika.

Nakon saznanja o malverzacijama prilikom obnove kuća srpskim povratnicima, koje su jako oštećene zbog loše gradnje tokom zemljotresa, hrvatski mediji sve češće spominju odgovornost župana Žinića iz HDZ-a.

Foto: Printskrin

Portal "Indeks" podseća da je Žinić devedesetih radio kao načelnik, a zatim i kao viši stručni saradnik u Ministarstvu razvoja i obnove koje je bilo zaduženo za projekat obnove kuća srušenih tokom rata.

- Jednostavno rečeno, današnji župan je bio jedan od odgovornih stručnjaka za nadgledanje obnove kuća. Nedavni razorni potres je otkrio da su neke od tih kuća, koje je obnavljala država, sagrađene neadekvatno, da se pri gradnji muljalo i štedelo se na ključnim materijalima . navodi ovaj portal.

Foto: Printskrin

Žinić negira bilo kakvu odgovornost za manjkavu posleratnu obnovu kuća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)