SUSRET U MOSTARU: Čović i Plenković razgovarali o pravima Hrvata u BiH

tanjug

19. 01. 2021. u 00:40

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović razgovarali su danas u Zagrebu o podsticajima razvoju Bosne i Hercegovine, njenom evropskom putu, kao i zaštiti prava Hrvata u BiH, saopšteno je iz HDZ-a BiH.

СУСРЕТ У МОСТАРУ: Човић и Пленковић разговарали о правима Хрвата у БиХ

Foto: EPA

Kako se navodi, u razgovoru je bilo reči i o nedavno održanim lokalnim izborima u Mostaru i "zabrinjavajućim događajima" o kojima je Čović izvestio evropske zvaničnike.

"Usprkos višestrukim pravovremenim upozorenjima, došlo je do dubokog kompromitovanja lokalnih izbora u gradu Mostaru. Iako je HDZ BiH ostvario opipljivo snažan rezultat i potvrdio snažnu podršku biračkog tela, nezadovoljan sam narušavanjem integriteta ovih izbora", kazao je Čović.

On je informisao Plenkovića o pravnim koracima i političkoj komunikaciji koji su u tom smislu preduzeti, prenosi Fena.

Čović je istakao zadovoljstvo dobrosusedskim odnosima i saradnjom sa zvaničnicima Hrvatske, naglasivši da ceni pažnju prema unutrašnjim izazovima u BiH i aktuelizaciji njenog evroatlantskog puta.

Dodao je da svakim danom sve jača saradnja pomaže u osnaživanju evropske perspektive BiH, istovremeno podržavajući snažnu posvećenost HDZ-a zaštiti hrvatskoga naroda u BiH i njegovih prava.

Plenković je izrazio apsolutnu podršku očuvanju prava Hrvata u BiH i rekao da će vlasti Hrvatske pod njegovim vođstvom nastaviti da rade na unapređenju saradnje s legitimnim hrvatskim zvaničnicima kako bi se dodatno ojačala evropska perspektiva BiH i kako se prava i status hrvatskog naroda više ne bi dovodili u pitanje.

Izrazio je i zabrinutost zbog događa u vezi sa lokalnim izborim u Mostaru, istakavši da nijedan izborni proces, a posebno ne onaj na koji se čekalo 12 godina, ne sme da izgubi integritet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

OVO JE PRIPREMA ZA DRŽAVNI UDAR: Milanović -  Gotovo je, ne mogu ništa