HOĆE LI OPSTATI POKLIČ "ZA DOM SPREMNI"? Hrvatske stranke blizu dogovora o izmenama zakona koje se odnose na ustaške i simbole fašizma

Jurica Kerbler - stalni dopisnik iz Zagreba

25. 01. 2021. u 22:37

AKO se uskoro usaglase predstavnici svih većih hrvatskih stranaka, u proceduru će krenuti izmene Kaznenog zakona po kojima bi za svakoga ko ističe ustaške simbole bila predviđena kazna zatvora od šest meseci do tri godine.

ХОЋЕ ЛИ ОПСТАТИ ПОКЛИЧ ЗА ДОМ СПРЕМНИ? Хрватске странке близу договора о изменама закона које се односе на усташке и симболе фашизма

Mnogi još koriste ustaške simbole

Uz ustašluk u isti koš bi ušlo i isticanje simbola fašizma, nacionalsocijalizma i četništva, a odnosilo bi se na zastave, pozdrave, ambleme, simbole, uniforme. Izmenom Kaznenog zakona predviđa se i kazna od jedne do pet godina za sve koji proizvode majice na kojima piše "Za dom spremni", a kazne od šest meseci do četiri godine zatvora bile bi za korišćenje fašističkih simbola u medijima.

Kako sada stoje stvari, raspoloženje da se napokon trajno zabrani i ustaški pozdrav "Za dom spremni" postoji i kod dve najveće hrvatske stranke, HDZ-a i SDP-a, a jedino tako je moguće da i izmena zakona glatko prođe u Hrvatskom saboru.

Inicijativu je pokrenula Jevrejska opština u Zagrebu, uz punu podršku srpskih i antifašističkih organizacija, a pridružili su joj se brojni poslanici iz parlamenta.

Ako se postigne saglasnost, onda bi zabrana svih ustaških simbola stupila na snagu tačno 80 godina nakon proglašenja marionetske Nezavisne Države Hrvatske, koja je na samom početku izvela krvavi pokolj Srba u Glini.

Ali, put do potpune zabrane ustaške ikonografije nije tako lagan kao što se čini, jer vladajući HDZ nikako ne želi da se odredi šta će biti sa grbom HOS-a u kojem je ustaški pozdrav "Za dom spremni". Dok je hrvatski predsednik Zoran Milanović jasan u traženju da se to trajno zabrani i u grbu HOS-a, HDZ nikako ne želi precizno da se odredi. Ponavljaju da je HOS dobio dozvolu za grb u vreme leve vlade Ivice Račana, ali od tada je prošlo zaista mnogo vremena.

Na izmenama Kaznenog zakona najviše insistira predsednik Jevrejske opštine dr Ognjen Kraus uz punu podršku dr Milorada Pupovca, koji je i koalicijski partner HDZ-a u hrvatskoj vladi. Lider Srba u Hrvatskoj očekuje trajnu zabranu ustašluka upravo u godini kada su ustaše počele sa pripremama za osnivanje logora Jasenovac, a naglašava da promenu zakona očekuju i prijateljske i partnerske zemlje Hrvatske.

NEĆE BITI OTEZANjA OKO ODLUKE

DO sada je bilo nekoliko pojedinačnih inicijativa za potpunu zabranu ustašluka, ali ovo je prvi put da bi sve veće parlamentarne stranke zajedno predložile promenu zakona. Ovoga puta je i najavljeno da HDZ i Andrija Plenković neće otezati sa odlukom o predloženim izmenama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)