UZALUD NADE SKOPLJA: I dalje traju tenzije na relaciji Severna Makedonija - Bugarska, koja se neće obazirati ni na moguće pritiske SAD

N. S.

25. 01. 2021. u 23:42

УЗАЛУД НАДЕ СКОПЉА: И даље трају тензије на релацији Северна Македонија - Бугарска, која се неће обазирати ни на могуће притиске САД

Arhiva

BUGARSKI ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da eventualni pritisak SAD na Sofiju po pitanju evropskih integracija Skoplja, neće doneti do promenu stava Bugarske prema Severnoj Makedoniji.

- Ne očekujem pritisak. To je zapravo naivnost kod političara u Skoplju da će neko iz novog rukovodstva u SAD pritisnuti Bugarsku, te da će Bugarska pokleknuti - rekao je Karakačanov.

On je poručio makedonskim vlastima da to ne očekuju, već da primene međudržavni Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima.

- Prekinite da vaspitavate mlade govorom mržnje prema Bugarskoj, jer smo mi jedan narod i potpuno je besmisleno kada je jedna strana vaspitavana mržnjom prema drugoj strani - rekao je Karakačanov i dodao da je to neproduktivno i da ne vodi ka EU.

Bugarska je u decembru prošle godine blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, tvrdeći da Skoplje ne ispunjava odredbe iz međudržavnog sporazuma potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Sofija zahteva od vlasti u Skoplju da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, da Skoplje odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj i da se pregovarački okvir za Severnu Makedoniju dopuni takozvanim putokazom, u kome će biti precizno definisan vremenski okvir za sprovođenje međudržavnog sporazuma.

Makedonski premijer Zoran Zaev prošle nedelje je izjavio da ne planiraju da pregovaraju o makedonskom identitetu, jeziku i istoriji, te da niko o tome na svetu ne pregovara.

ALBANCI - 25 ILI 29 ODSTO

LIDER vladajuće albanske partije u Severnoj Makedoniji DUI Ali Ahmeti izjavio je da Albanci u toj zemlji na predstojećem popisu ne mogu da budu ispod 25 odsto, koliko su inače bili na poslednjem popisu u toj zemlji sproveden pre 19 godina jer "Albanci imaju stopu nataliteta koja je u porastu". Prema nekim drugim albanskim liderima u Skoplju, procenat Albanaca u Severnoj Makedoniji je preko 29 odsto. Popis u Severnoj Makedoniji treba da bude sproveden u aprilu ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)