UZALUD NADE SKOPLJA: I dalje traju tenzije na relaciji Severna Makedonija - Bugarska, koja se neće obazirati ni na moguće pritiske SAD

N. S.

25. 01. 2021. u 23:42

BUGARSKI ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da eventualni pritisak SAD na Sofiju po pitanju evropskih integracija Skoplja, neće doneti do promenu stava Bugarske prema Severnoj Makedoniji.

УЗАЛУД НАДЕ СКОПЉА: И даље трају тензије на релацији Северна Македонија - Бугарска, која се неће обазирати ни на могуће притиске САД

Arhiva

- Ne očekujem pritisak. To je zapravo naivnost kod političara u Skoplju da će neko iz novog rukovodstva u SAD pritisnuti Bugarsku, te da će Bugarska pokleknuti - rekao je Karakačanov.

On je poručio makedonskim vlastima da to ne očekuju, već da primene međudržavni Sporazum o prijateljstvu i dobrosusedskim odnosima.

- Prekinite da vaspitavate mlade govorom mržnje prema Bugarskoj, jer smo mi jedan narod i potpuno je besmisleno kada je jedna strana vaspitavana mržnjom prema drugoj strani - rekao je Karakačanov i dodao da je to neproduktivno i da ne vodi ka EU.

Bugarska je u decembru prošle godine blokirala početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa EU, tvrdeći da Skoplje ne ispunjava odredbe iz međudržavnog sporazuma potpisanog 1. avgusta 2017. godine.

Sofija zahteva od vlasti u Skoplju da se makedonski jezik u dokumentima EU navodi kao oficijelni jezik prema Ustavu Severne Makedonije, da Skoplje odustane od pretenzija za makedonsku manjinu u Bugarskoj i da se pregovarački okvir za Severnu Makedoniju dopuni takozvanim putokazom, u kome će biti precizno definisan vremenski okvir za sprovođenje međudržavnog sporazuma.

Makedonski premijer Zoran Zaev prošle nedelje je izjavio da ne planiraju da pregovaraju o makedonskom identitetu, jeziku i istoriji, te da niko o tome na svetu ne pregovara.

ALBANCI - 25 ILI 29 ODSTO

LIDER vladajuće albanske partije u Severnoj Makedoniji DUI Ali Ahmeti izjavio je da Albanci u toj zemlji na predstojećem popisu ne mogu da budu ispod 25 odsto, koliko su inače bili na poslednjem popisu u toj zemlji sproveden pre 19 godina jer "Albanci imaju stopu nataliteta koja je u porastu". Prema nekim drugim albanskim liderima u Skoplju, procenat Albanaca u Severnoj Makedoniji je preko 29 odsto. Popis u Severnoj Makedoniji treba da bude sproveden u aprilu ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)