OPASNI MUTIRANI VIRUS SVUDA U REGIONU: Britanski soj otkriven u Severnoj Makedoniji

Tanjug

27. 01. 2021. u 20:10

Britanski soj korona virusa otkriven je u Severnoj Makedoniji, saopštio je minister zdravlja Venko Filipče.

ОПАСНИ МУТИРАНИ ВИРУС СВУДА У РЕГИОНУ: Британски сој откривен у Северној Македонији

Foto: G.Š.

On je u objavi na Fejsbuku precizirao da je britanski soj otkriven u privatnoj laboratoriji klinike Žan Mitrev u Skoplju, tokom analize uzoraka iz januara.

Filipče je naveo da je reč je o 46-godišnjaku koji se već oporavio, odnosno u bazi podataka Instituta za javno zdravlje pacijent je od 22. januara upisan kao oporavljen.

Dodao je da je pacijent prvi put podvrgnut brzom testu 29. decembra prošle godine zbog temperature i otežanog disanja, a test je bio pozitivan.

- Nekoliko dana kasnije, 4. januara 2021, pojavio se na pregledu u privatnoj bolnici Žan Mitrev, gde je bio podvrgnut PCR testu koji je bio pozitivan, a pacijent je odmah hospitalizovan u privatnoj bolnici. 15. januara u bolnici je izveden još jedan pozitivan test - napisao je Filipče.

Navodi da u epidemiološkom istraživanju, pacijent nije prijavio nikakve kontakte niti je izjavio da je putovao u inostranstvo.

Filipče kaže da je laboratorija u bolnici Žan Mitrev specijalnom PCR metodom utvrdila je da se kod pacijenta sumnja na mutaciju virusa, a zatim je sekvencirala izolat.

"Prema informacijama prosleđenim Ministarstvu zdravlja, sve mutacije koje definišu britanski soj identifikovane su u izolaciji ovog pacijenta. Ostali uzorci analizirani u privatnoj laboratoriji nisu otkrili britanski soj Kovida-19", napiso je Filipče.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!