BISERA OTERALA SRBE: Na čelnim mestima u Ministarstvu inostranih poslova BiH samo kadar Sarajeva

S. MIŠLjENOVIĆ1

23. 02. 2021. u 09:54

NA sedam glavnih rukovodećih mesta u Ministarstvu inostranih poslova BiH nema nijednog Srbina!

БИСЕРА ОТЕРАЛА СРБЕ: На челним местима у Министарству иностраних послова БиХ само кадар Сарајева

Foto AVAZ

Bisera Turković, koja rukovodi ovim resorom, na sve funkcije postavlja Bošnjake i kadrove iz Sarajeva. I zato će to biti centralna tema na sednici Doma naroda parlamenta BiH početkom sledećeg meseca.

Za inicijativu srpskog delegata Dušanke Majkić (SNSD) da se pretrese stanje u ovom Ministarstvu i donesu mere, glasali su i bošnjački i hrvatski delegati i Domu naroda parlamenta BiH.

U ovom trenutku, od sedam rukovodećih mesta u MIP - ministar, zamenik ministra, sekretar ministarstva i četiri pomoćnika u ministarstvu - nalaze se četiri Bošnjaka i dva Hrvata. S tim da jedan Bošnjak obavlja dve pomoćničke funkcije i čeka se imenovanje još jednog bošnjačkog kadra.

- Na rukovodeća mesta Srbi od Bisere ne mogu ni da priđu. Već se u Sarajevu javno priča da Srbi ne treba ni da se prijavljuju na konkurse, jer neće proći - kaže izvor "Novosti".

Prema rečima našeg sagovornika, srpska kvota u MIP formalno je ispunjena, pošto Srbi čine trećinu od ukupno 520 zaposlenih. Međutim, problem je o pozicijama koje im se dodeljuju:

- Srbi su na mestima nižih službenika, kurira, vozača, dok su rukovodeći državni službenici u MIP pre svega Bošnjaci i oni odlučuju. Za ovakvo stanje je kriva i politika srpskih predstavnika godinama unazad. Naime, srpski ministri se nisu potrudili da se ispoštuje kvota Srba na rukovodećim mestima.

Dušanka Majkić, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, kaže, za "Novosti", da očekuje konstruktivnu raspravu o stanju u MIP. Ona ukazuje da su kadrovi iz Srpske koji su bili na čelu MIP ministarsko mesto koristili da putuju svetom, a ne da Srbe postave na mesta koja nam pripadaju po kvotama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna