MILO OVERIO SMENE: Dugoočekivanim ukazom predsednik Crne Gore opozvao 19 ambasadora

V. KADIĆ

24. 02. 2021. u 22:25

PREDSEDNIK Crne Gore Milo Đukanović doneo je, posle korigovanog obrazloženja predloga Vlade za opoziv, ukaze o opozivu sa dužnosti ambasadore u BiH, Srbiji, Italiji, Kini, Nemačkoj, Poljskoj, Svetoj stolici, Suverenom Malteškom Redu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ali i u Bahreinu, Estoniji, Indoneziji, Kuvajtu, Letoniji, Litvaniji, Malti, Republici Koreji, San Marinu i Saudijskoj Arabiji.

МИЛО ОВЕРИО СМЕНЕ: Дугоочекиваним указом председник Црне Горе опозвао 19 амбасадора

Foto Tviter

- Neka javnost i na osnovu ove inicijative sudi da li je novoj većini u prvom planu stvaranje profesionalne diplomatske službe, ili demonstriranje moći nakon izbora - rekao je Đukanović.

- Po mom mišljenju, u pitanju je revanšizam kojim nova vlada pokazuje svoje pravo političko lice, i u krajnjem odgovornost prema državi.

On je dodao da korigovano obrazloženje za opoziv sada glasi - da se ambasadori menjaju zbog želje Vlade da obezbedi autentičnije tumačenje svoje politike u međunarodnoj zajednici.

- Dakle, ambasadori čiji je opoziv predložen ne smeju biti kvalifikovani kao osobe koje rade na štetu i protiv interesa države. Zato sam tražio korekciju obrazloženja javno saopštenog od Vladinih zvaničnika - poručio je Đukanović.

Ovoj odluci prethodilo je nezadovoljstvo nekih smenjenih ambasadora pa je dolazilo do nesvakidašnjih scena kada je diplomatija neke zemlje u pitanju.

Najdalje je otišao opozvani ambasador Crne Gore pri Svetoj stolici u Vatikanu Miodrag Vlahović, koji ni po koju cenu nije želeo da napusti to diplomatsko mesto uprkos odluci Vlade i Ministarstva vanjskih poslova u Podgorici!

On se pre nekoliko dana sreo sa Gojkom Čelebićem, predloženim otpravnikom poslova ali "primopredaje dužnosti" - nije bilo! Vlahović je pre nekoliko dana promenio bravu na vratima ambasade, a prekjuče ispratio "naslednika" za Montenegro. Vlahović je tada Ministarstvu vanjskih poslova poručio da neće odstupiti i da mogu na njega da šalju i "četničke divizije"!

POPUSTIO Milo Đukanović, Foto Tanjug

GDE JE ŠTAMBILj?

PROBLEMI su se stvorili i u ambasadi u Pekingu gde službuje Darko Pajović (na slici), a u glavnoj ulozi je - službeni pečat za koji on tvrdi da ga nikada nije izneo iz Ambasade.

Foto Skupština CG

- Tražim od MVP da objavi službenu prepisku za koju je navedeno da potvrđuje da je pečat kod mene lično. Ukoliko MVP nije u mogućnosti, tražim odobrenje da ja to uradim. Iskreno žalim što dvojica diplomata po vašem nalogu već drugi dan pretresajući službene prostorije nisu u stanju da pronađu pečat u ambasadi - kazao je Pajović.

- Možete na mene da šaljete divizije, četničke divizije ako volite, međutim ako ih pošaljete proći će kao one četničke divizije na bici na Neretvi - poručio je Vlahović u izjavi za RTCG.

Resorno ministarstvo je 16. februara onemogućilo opozvanim diplomatama pristup ambasadama i obustavilo njihovo finansiranje. Umesto opozvanih ambasadora radom ambasada do imenovanja novih rukovodiće otpravnici poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici