ORBAN UPOZORAVA: Izbijanje trećeg svetskog rata je realna opasnost

Novosti online

01. 04. 2023. u 19:04

EU je napustila cilj da osigura mir i prosperitet za svoje članice, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

ОРБАН УПОЗОРАВА: Избијање трећег светског рата је реална опасност

Foto: Profimedia/Ilustracija

Orban je, povodom navoda da EU razmatra slanje trupa u Ukrajinu, ponovio da će Mađarska nastaviti da insistira na prekidu vatre.

 - Oni koji zagovaraju rat doveli su celu Evropsku uniju u opasnost - rekao je Orban za povodom napora zemalja članica EU da naoružaju Kijev. 

Brisel je do danas Kijevu isporučio oružje u vrednosti od nešto manje od četiri milijarde dolara, dok su pojedine zemlje članice Ukrajini donirale tenkove, artiljeriju i, u slučaju Poljske i Slovačke, borbene avione.

Premijer Mađarske je ocenio da se od EU očekuje da "osigura mir i sačuva prosperitet koji je postigla", ali da, u suprotnosti sa time, rat i sankcije uništavaju evropsku ekonomiju.

Troškovi energije i inflacija porasli su širom EU otkako je Brisel uveo embargo na ruska fosilna goriva. Ipak, sankcije EU nisu uspele da osakate rusku ekonomiju, te se, prema podacima MMF-a, očekuje da će ruska ekonomija ove godine rasti brže od nemačke.

Mogućnost izbijanja globalnog rata je hitniji problem od ekonomske pretnje, rekao je Orban. 

Mađarski premijer je u intervjuu istakao da lideri EU razmatraju raspoređivanje "mirovnih" snaga u Ukrajini, što bi, kako tvrdi, značilo katastrofalnu eskalaciju. 

 - Kada evropski i američki lideri kažu da bismo, ako se ovako nastavi, mogli da završimo u trećem svetskom ratu, u početku to izgleda kao neverovatno preterivanje. Ipak, tamo gde ja radim i gde vidim šta se događa, to je u ovom trenutku realna opasnost - dodao je. 

Šta god da se desi u Ukrajini, Mađarska se neće mešati, naglasio je premijer.

 - Žele da nas uguraju u ovaj rat - rekao je Orban misleći na lidere EU, ističući da odgovor na pitanje da li Mađarska treba da učestvuje u ratu može da da samo mađarski parlament. 

(RT)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu