IZUZECI SAMO UZ MERE BEZBEDNOSTI: I Australija zabranila Tiktok na vladinim uređajima

Tanjug

04. 04. 2023. u 10:13

AUSTRALIJA je danas zabranila Tiktok na svim službenim uređajima savezne vlade iz bezbednosnih razloga, čime se pridružila većem broju država saveznica SAD, koje su preduzele mere protiv video-aplikacije u vlasništvu kompanije iz Kine.

ИЗУЗЕЦИ САМО УЗ МЕРЕ БЕЗБЕДНОСТИ: И Аустралија забранила Тикток на владиним уређајима

Foto: Tanjug

U odluci je naglašena rastuća zabrinutost da bi Kina mogla da koristi aplikaciju u vlasništvu kompanije "Bajt dens" sa sedištem u Pekingu, u prikupljanju podataka korisnika za unapređivanje svojih političkih ciljeva i podrivanju zapadnih bezbednosnih interesa, prenosi Rojters.

Ova odluka bi mogla da obnovi diplomatske tenzije između Australije i Kine, njenog najvećeg trgovinskog partnera, nakon donekle mirnije faze, otkako je premijer Entoni Albaneze preuzeo dužnost lane u maju, navodi britanska agencija.

Tiktok je saopštio da je izuzetno razočaran odlukom Australije, ocenivši da je "vođena politikom, a ne činjenicama". 

Zabrana će stupiti na snagu "čim bude izvodljivo", najavio je državni tužilac Mark Drajfus u saopštenju, dodajući da će izuzeća biti odobrena samo od slučaja do slučaja i uz odgovarajuće mere bezbednosti.

Sa odlukom Kanbere, svi članovi takozvanog saveza za prikupljanje i razmenu obaveštajnih podataka „Fajv Ajs” koji čine Australija, Kanada, SAD, Britanija i Novi Zeland, zabranili su aplikaciju Tiktok na vladinim uređajima.

Francuska, Belgija i Evropska komisija najavile su slične zabrane. 

Izvršni direktor Tiktoka Šou Ži Ču, u svedočenju pred Kongresom SAD prošlog meseca, više puta je negirao da aplikacija deli podatke ili ima veze sa vlastima u Pekingu.

Generalni direktor Tiktoka za Australiju i Novi Zeland Li Hanter rekao je da nema dokaza koji bi sugerisali da platforma predstavlja na bilo koji način bezbednosni rizik za Australijance i da je ne treba tretirati drugačije od ostalih platformi društvenih medija.

 

BONUS VIDEO:

SNEG ZAVEJAO BEOGRAD: Srpska prestonica u aprilu osvanula pod belim pokrivačem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ TAJNO U URGENTNOM CENTRU: Ovo su rezultati pregleda posle udarca flašom u glavu!