APOKALIPTIČNO UPOZORENJE SIJARTA: "Rizik od izbijanja novog svetskog rata veći nego ikada"

Novosti onlajn

05. 04. 2023. u 13:04

RIZIK od izbijanja novog svetskog rata zbog konflikta u Ukrajini je veći nego ikada, izjavio je ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto, prenosi mađarski list „Hirado“.

АПОКАЛИПТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ СИЈАРТА: Ризик од избијања новог светског рата већи него икада

FOTO: AP/Tanjug

Prema njegovim rečima, zato je neophodno da se potvrdi osnovanost izjava NATO-a o tome da alijansa nije strana u konfliktu i da će učiniti sve što je moguće kako bi se izbegao direktan sukob protiv Rusije.

- Pozicija Mađarske ovde u NATO-u je posebno unikatna po tome što mi govorimo glasom mira i ne jačamo vojnu retoriku - podvukao je Sijarto.

Ranije je mađarski ministar izjavio da pozivanje ministra inostranih poslova Ukrajine Dmitrija Kulebe na sastanak sa šefovima diplomatija NATO-a ruši jedinstvo alijanse.

- Smatramo da je to veoma ozbiljno narušilo zajednički pristup NATO-a i skup pravila za usvajanje jedinstvenog i jednoglasnog rešenja, naravno da smo tu odluku uzeli u obzir - podvukao je on.

Ranije je Sijarto rekao da Budimpešta neće podržati integraciju Ukrajine u NATO i EU, dok ne budu obnovljena prava Mađara u Zakarpatju. Smatra neprihvatljivim činjenicu da se 99 mađarskih osnovnih i srednjih škola u Zakarpatju nalazi pred zatvaranjem zbog novih ukrajinskih zakona.

Nakon početka ruske specijalne operacije u Ukrajini, ministar spoljnih poslova Mađarske je naglasio da je Budimpešta spremna da preduzme mere ako je potrebno spasti i zaštititi Mađare koji žive u Zakarpatskoj oblasti.

Od početka sukoba u Ukrajini Mađarska se dosledno protivi uvođenju sankcija protiv ruskih energenata i slanju oružja Ukrajini. Početkom marta prošle godine mađarski parlament je usvojio ukaz kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije te zemlje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: TRAMP NAPUSTIO SUDNICU - Trenutak kad nekadašnji predsednik SAD odlazi uz velike mere obezbeđenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!