RAT U UKRAJINI: Proboj u Donjecku; London poslao granate sa OU za čelindžere; Leopardi da poligonima VSU (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

25. 04. 2023. u 07:18 >> 02:41

RAT u Ukrajini – 426. dan. Nastavljaju se borbe na više delova fronta u Donbasu. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov razgovarao je sa generalnim sekretarom UN o Ukrajini i drugim pitanjima. Ukrajinske snage se spremaju za ofanzivu na teritoriji LNR.

РАТ У УКРАЈИНИ: Пробој у Доњецку; Лондон послао гранате са ОУ за челинџере; Леопарди да полигонима ВСУ (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hersonski pravac: Pojačana dejstva, priprema za bočni udar VSU (MAPA)

Situacija u Hersonskoj oblasti duž reke Dnjepar je eskalirala. Oružane snage Ukrajine poslednjih nedelja pokušavaju da se učvrste na levoj obali, šaljući izviđačke grupe i sondirajući odbranu Oružanih snaga RF na ovom području.

Nekoliko dana glavni događaji su se odvijali na ostrvu Boljšoj Potemkin - na jugu, kod Kindijke - na istoku, i kod Veletenskog na zapadu administrativnog centra. Okruzi su već neko vreme delimično u „sivoj zoni”.

Ilustracija telegram rybar

U Golopristanskom sektoru, posada MANPADS-a Oružanih snaga RF oborila je ukrajinski jurišni avion Su-25 iznad Veletenskog, a ruske Vazdušno-kosmičke snage su pogodile bombama FAB zoni dolaska ukrajinskih SSO (specijalnih jedinica) trupa južno od Kizomisa.

U isto vreme, juče su Oružane snage Ukrajine nasilno evakuisale civile iz Veletenskog i Kizomisa u pripremama za iskrcavanje jurišnih grupa specijalnih snaga na levu obalu Dnjepra. Iznad oblasti Herson i Nikolaev, bespilotne letelice Bajraktar ​​rade skoro neprekidno.

U Hersonskoj oblasti, ruski artiljerci, uz podršku avijacije, izveli su nekoliko masovnih napada na ukrajinske položaje na ostrvu Boljšoj Potemkin, u Antonovki, Visuncima i obalskoj zoni Dač i Kindijka.

Foto Tanjug/AP

Sa linije Tjaginka-Berislav-Zmievka, posade 124. i 126. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju da granatiraju, minobacačima i artiljerijom, položaje Oružanih snaga RF. Određivanje cilja daju izviđački helikopteri.

U sektoru Krivog Roga u oblasti Dudčana, Zolotoje Balke i Marjanskog, jurišne grupe 121. odvojene teroodbrambene brigade Oružanih snaga Ukrajine obučavaju se za forsiranje vodenih barijera.

Takođe, snage 71. odvojene jegerske brigade Oružanih snaga Ukrajine izvele su obuku za juriš na uporišta u urbanim sredinama zajedno sa snagama TRO na deonici Pokrov-Nikopolj-Marganec.

Trenutno su na hersonskom pravcu koncentrisane značajne snage ukrajinskih formacija ukupne jačine preko 15 hiljada ljudi (najmanje 20 bataljona trupa sa pripadajućim artiljerijskim jedinicama, brigada Nacionalne garde i 71. brigada Oružanih snaga Ukrajina).

Foto: Profimedia

Istovremeno, nastavlja se prebacivanje novih formacija u Zaporošku oblast. Danas je u Tavrijsko severno od Orehova stigao mehanizovani bataljon 118. ombre 10. AK Oružanih snaga Ukrajine. Do 30. aprila 116., 118. ombr i 46. ombr iz Pavlograda treba da stignu na sektore Orehovski i Guljajpoljski.

Aktuelni manevri ukrajinske DRG u Hersonskoj oblasti slični su pokušajima da se skrene pažnja ruske komande sa pripreme za udar u zaporoškom pravcu. I, najverovatnije, u slučaju napada na Tokmok i Melitopolj, treba očekivati sinhronizovana dejstva Oružanih snaga Ukrajine sa desne obale Dnjepra da bi prikovali Oružane snage RF.

PROBOJ KOD DONjECKA: Ruske trupe su posle 10 sati borbe upale na jedan od najvažnijih položaja kod Nevelskog (VIDEO)


Uz pomoć tenkova, gađanjem iz neposredne blizine položaj VSU, odred „Oluja” 110. brigade zauzeo je uporište 59. Ompbr Oružanih snaga Ukrajine u blizini naselja Neveljskoje, prema rečima vojnog komandanta E. Lisitsina.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

VSU je pokušao jakim granatiranjem da zaustavi napad, ali su ruske snage ipak probile odbranu Oružanih snaga Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine pretrpele su gubitke - ubijeno je i ranjeno do 40 militanata, a na snimku se vidi i vatrena oprema neprijatelja.

Zauzimanje ove jake tačke omogućiće brzo razvijanje ofanzivne operacije u pravcu Marjinke.

 

Oboren ukrajinski Su-25 kod Hersona

Jutros je ruska posada MANPADS-a oborila ukrajinski Su-25 u pravcu Hersona. Avion se srušio u blizini sela Veletenskoje, zapadno od Hersona, u blizini reke Borščovke: na licu mesta je izbio veliki požar, karakterističan za srušeni jurišni avion.

Foto printskrin telegram topwar_ru

Koordinate: 46.567211, 32.390669

Uništeni Su-25 uparen je sa još jednom letelicom sličnog tipa: išli su ka ostrvima južno od Hersona, gde ukrajinske formacije pokušavaju da stvore uporište poslednjih dana. Međutim, posle obaranja prvog, drugi je odmah okrenulo u suprotnom smeru.

Pre početka rata, VSU je imao 32 jurišna aviona Su-25 u službi i još 10 u skladištu. Prema informacijama iz otvorenih izvora, u ovom trenutku Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 16 aviona ovog tipa.

 

London poslao hiljade granata sa osiromašenim uranijumom

Velika Britanija je poslala Ukrajini hiljade granata za tenkove čelindžer 2, uključujući i neke sa osiromašenim uranijumom, ali ne prati njihovu upotrebu niti ima obaveze po pitanju likvidacije posledica njihove upotrebe nakon završetka sukoba, navodi se u pisanom odgovoru zamenika ministra odbrane Velike Britanije Džejmsa Hipija na pitanje poslanika Kenija Mekaskila iz škotske partije Alba.

vikipedija


-Poslali smo hiljade kompleta granata čelindžer 2 u Ukrajinu, uključujući municiju sa osiromašenim uranijumom. Iz razloga operativne bezbednosti, nećemo komentarisati stope iskorišćenosti isporučenih kompleta, rekao je Hipi.
 

Kolona tenkova Leopard 2A4 vozi van puta u Ukrajini (VIDEO)

Ovi tenkovi još nisu uključeni u borbe, planirano je da budu korišćeni u predstojećoj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine, čiji je početak odložen zbog vremenskih

Foto Tanjug/AP

 

neprilika, javila je pre neki dan nemačka televizijska kompanija N-TV.

Moguće snimak sa nekog od poligona.

 

Izraelski radari u Ukrajini

Ukrajinske trupe će dobiti 16 taktičkih radara RADA ieMHRR izraelske proizvodnje koje su kupili litvanski dobrovoljci. Trenutno se na teritoriji Litvanije nalazi 13 radarskih jedinica, tri jedinice se već transportuju u Ukrajinu.

Iz otvorenih izvora je poznato da ovi radari mogu da rade u uslovima aktivnih smetnji, obezbeđuju detekciju svih vrsta bespilotnih letelica na udaljenosti od 10 km, vođenih i nevođenih raketa - 14 km, lovaca - više od 50 km.

Takođe, karakteristike performansi ukazuju na to da se radar može koristiti u protivbaterijskoj borbi: ieMHR detektuje artiljerijski sistem koji puca na udaljenosti do 12 km.

 

"Politiko": Ukrajina bi da pošalje što više lažnih signala

Ukrajina nastoji da pošalje što više lažnih signala kada je reč o mestu i vremenu potencijalne kontraofanzive, piše "Politiko".

Pronađeni ostaci drona

U Bogorodskom okrugu, Podmoskovlje, pronađeni su ostaci drona, trećeg koji je za dva dana u toj oblasti, saopštili su za Sputnjik predstavnici Službe za vanredne situacije.

Dron je pretrpeo manja oštećenja, a eksplozivne naprave u njemu nije bilo.

Juče je kod Noginska, takođe u Podmoskovlju, pao dron težine 100 kilograma sa motorom američke proizvodnje.

Bespilotna letelica se raspala na delove. Nikakve municije nije bilo.

Kasnije tokom dana u istoj oblasti pronađeni su ostaci još jednog drona.

Policija utvrđuje kome pripadaju dronovi i odakle su lansirani.

EU odvaja još milijardu i po evra za Ukrajinu

Evropska unija izdvojila je još milijardu i po evra za Ukrajinu u okviru makrofinansijske pomoći, saopštila je predsednica Evropske komisije Ursula fon de Lajen.

Uručena protestna nota ambasadoru Moldavije u Rusiji

Ambasador Moldavije u Rusiji pozvan je u rusko Ministarstvo spoljnih poslova gde mu je uručena protestna nota zbog odluke Kišinjeva da jednog ruskog diplomatu proglasi za nepoželjnu osobu.

U noti koji je primio ambasador Lilijan Darij navodi se da ruska strana proteruje jednog zaposlenog moldavske ambasade u Moskvi i izražava se odlučan protest zbog neprijateljskih poteza Moldavije.

 

Do kraja aprila Kijev će imati 12 brigada

Kijev će do kraja aprila imati 12 brigada sa po 4.000 vojnika svaka, a ofanzivu planira u maju, piše „Njujork tajms“ pozivajući se na procurela dokumenta Pentagona.

SAD i saveznici u NATO obučavaju i snabdevaju devet brigada.

 

Maročko: Ukrajinci imaju sve za kontraofanzivu

Kijevska vojska je koncentrisala snage i sredstva za izvođenje kontraofanzive u malim oblastima Krasnolimanskog pravca u LNR, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- Analizirajući koncentraciju ukrajinskih oružanih formacija, njihovu brojnost, dostupnost naoružanja i opreme, možemo zaključiti da neprijatelj u ovom trenutku ima sve što je potrebno za kontraofanzivu na uskim područjima terena - rekao je ekspert. pozivajući se na sopstvene izvore.

Maročko je pojasnio da se zbog aktivnog rada avijacije, artiljerije i drugih snaga Ruske Federacije kijevske snage bezbednosti ne usuđuju da preduzmu kontraofanzivna dejstva.

Ukrajinski diverzanti pojačali napad u pravcu Kupjanska

Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe pojačale su se u pravcu Kupjanska, rekao je vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko. 

- Na pravcu Kupjanska dolazi do povećanja DRG neprijatelja zbog relativne normalizacije vremenskih prilika. Samo u protekla 24 sata otkriveni su znaci rada oko pet grupa na ovom pravcu - rekao je on. Jedna od grupa ukrajinskih diverzanata, prema rečima sagovornika agencije, odala se u blizini sela Stelmahovka u LNR, na nju su ruske snage otvorile vatru.

Ranije je oficir pres-centra grupe „Zapad“ Jaroslav Jakimkin izjavio za RIA Novosti da su ruske trupe uništile neprijateljsko uporište i devet skloništa za ljudstvo u pravcu Kupjanska, a takođe su osujetile tri pokušaja Oružanih snaga Ukrajine da promene jedinice. Uništeni su kamion i dva kamioneta sa neprijateljskim ljudstvom.

Zapad ima sve uslove da zaustavi rat, ali to ne žele

Južnoafrički ambasador u Otavi Riaz Šeik pozvao je Kanadu da pomogne u okončanju vojne konfrontacije u Ukrajini, napominjući da je trenutna pozicija Otave „šokantna“, rekao je on u intervjuu za Toronto San. Šeik je izrazio razočaranje što Kanada nije podržala ideju o mirovnim pregovorima.

- Možete zamisliti koliko je za nas šokantno što ne možemo da vodimo dijalog sa Kanadom o Ukrajini - rekao je diplomata.

Kako je Šaik primetio, svetska zajednica „ima sve alate da zaustavi ovaj rat, ali ne želi da to učini.

Diplomata je osudio sukob u Ukrajini, izrazivši mišljenje da se on ne može rešiti vojnim putem.

- Ako rezultat pregovora stavite kao uslov za pregovore, onda nećete imati pregovore - dodao je on. Kako je ranije naglasio Vladimir Putin, Rusija nastoji da ne zavrti zamajac ukrajinskog sukoba, već da ga zaustavi. Ali zapadne zemlje stalno govore o potrebi nastavljanja neprijateljstava, povećavajući snabdevanje naoružanjem i obučavajući borce Oružanih snaga Ukrajine na svojoj teritoriji.

U Bahmutu i dalje napeto, Vagnerovci napreduju

Na istoku Ukrajine najteže je i dalje u pravcu Bahmuta i Avdejevke. Denis Pušilin, vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike, koja je proglasila nezavisnost, rekao je da su snage privatne paravojne grupacije "Vagner" postigle "određeni napredak".

Sada su se približili teškom području – bloku visokih zgrada, gde je neprijatelj organizovao odbranu, dodao je Pušilin.

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov kaže da su ruske trupe prešle na odbrambene položaje u svim oblastima osim u Bahmutu.

Rusi odbranili Sevastopolj

Rusko Ministarstvo odbrane navelo je da su tri ukrajinske bespilotne letelice napale rusku crnomorsku flotu u Sevastopolju, na Krimu. Kako se navodi, sva tri drona su uništena i nije bilo žrtava.

U Njujorku okršaj Moskve i Zapada

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku – diplomatski okršaj predstavnika Moskve i zapadnih zemalja.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti UN, poručio je da je svet u većoj opasnosti nego u vreme Hladnog rata.

Ambasadori SAD i zemalja članica Evropske unije osudili su rusku invaziju na Ukrajinu, ocenjujući rusko predsedavanje kao "cinično".

I prvi čovek svetske organizacije Antonio Guteres pridružio se osudama, ali je pozvao na nastavak sprovođenja Sporazuma o izvozu ukrajinskog i ruskog žita i mineralnog đubriva.

Uz podsećanje na bombarodvanje nekadašnje SR Jugoslavije, Iraka, Libije, Sergej Lavrov je uzvratio da je Rusija jasno objasnila svoje zadatke, pre svega da, kako je rekao, eliminiše pretnje koje je NATO godinama stvarao na ruskim granicama i da zaštiti ljude kojima su uskraćena prava.

Estonija podržala ulazak Kijeva u NATO

Premijerka Estonije Kaja Kalas podržala je, tokom posete Kijevu, želju Ukrajine za prijem u NATO "čim se za to steknu uslovi".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ocenio je u intervjuu za Al Arabiju da je situacija teška, ali da se Ukrajinci bore i da je zemlja jača nego što je bila pre godinu dana.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana