PAPA FRANJA S KIRILOVIM IZASLANIKOM: Poglavar Rimokatoličke crkve primio "šefa diplomatije" Ruske pravoslavne crkve

J. Kerbler/M. Ostojić

04. 05. 2023. u 07:30

NA opštoj audijenciji u Vatikanu, posle papinog puta u Mađarsku, Franja se susreo sa mitropolitom Antonijem, drugim čovekom Ruske pravoslavne crkve, koji slovi kao "šef diplomatije" patrijarha Kirila.

ПАПА ФРАЊА С КИРИЛОВИМ ИЗАСЛАНИКОМ: Поглавар Римокатоличке цркве примио шефа дипломатије Руске православне цркве

Mitropolit Antonije sa zvaničnikom Vatikana, Foto AP

Papi je dao mali dar na Trgu Svetog Petra i nekoliko minuta sa njim srdačno razgovarao, a susret se, iako protokolaran, tumači kao pokušaj obnove dijaloga dveju crkava.

Do putovanja mitropolita Antonija u Vatikan došlo je u trenutku kada su odnosi Vatikana i Moskve zahlađeni, zbog različitih pogleda na rat u Ukrajini. O ovom osetljivom pitanju razgovarali su mitropolit volokolamski Antonije i nadbiskup Klaudije Guđeroti, prefekt Dikasterija za istočne crkve u Rimu.

Predsednik Odeljenja za spoljne crkvene odnose Moskovske patrijaršije je arhiepiskopu Klaudiju Guđerotiju, prefektu Ministarstva za istočne crkve u Rimu čestitao na imenovanju. Guđeroti je pre bio diplomatski predstavnik Svete stolice u Zakavkaskoj regiji, Belorusiji i Ukrajini. Moskovska patrijaršija najavila je dolazak Antonija "u kratku radnu posetu", kako bi se razmotrila široka lepeza pitanja od zajedničkog interesa. Ali, detalji posle razgovora nisu objavljeni.

Nagađa se da se vode intenzivni razgovori da se stavovi dveju crkava približe i da dođe do mirovne inicijative koju Vatikan zagovara. Tako je i papa rekao za vreme boravka u Mađarskoj, da se "iza kulisa" nešto događa, ne otkrivajući šta. Nije jasno o kakvim se kontaktima radi između vatikanske diplomatije i zaraćenih strana, a sam Franja je komentarisao da će o tome više govoriti "kada dođe vreme". Navodno je papinu inicijativu odbio ukrajinski predsednik Zelenski, a Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je "ako su razgovori u toku, Moskva o tome nema saznanja". Inače, papa i Antonij susreli su se i u avgustu prošle godine, tada je vođen dug razgovor, ali detalji nikad nisu saopšteni.

Papa Franja i mitropolit Antonije, Foto AP

Stručnjaci za Vatikan ocenili su posle ovih susreta da se "ipak nešto kreće". Prisutnost Antonija na opštoj audijenciji vide kao značajnu poruku patrijarha Kirila da je odškrinuo vrata za dijalog. Slede li novi koraci može se samo pretpostavljati, ali papa Franja, očito, žarko želi da posreduje i povede mirovnu inicijativu između Kijeva i Moskve, uz podrške Ruske pravoslavne crkve.

U Mađarskoj se papa susreo i sa mitropolitom Hilarionom, koji je pre bio "šef diplomatije" Ruske pravoslavne crkve, a razgovaralo se kako naći kanal za saradnju dveju crkava koji bi vodio mirovnoj inicijativi u Ukrajini. U srdačnom devedesetominutnom razgovoru papa je ponovio želju da mirovno posreduje u Ukrajini, što do sada nije naišlo na podršku zaraćenih strana.

Razmenili darove

POŠTO je Antonij celivao papinu ruku Franja je, što je uobičajeno pri takvim susretima, poljubio panagiju, medaljon sa slikom Majke Božje koju je mitropolit imao na vratu. Razmenili su darove, a Franja je mitropolitu dao papinski medaljon, dok je Antonij darovao panagiju u prigodnom koferčiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave