POLITIKO: EU će morati da izabere između Ukrajine i Turske

Novosti online

17. 05. 2023. u 12:29

ČLANSTVO Ukrajine u Evropsku uniju može da natera EU da se odrekne ideje o članstvu Turske u toj organizaciji, piše list „Politiko“.

ПОЛИТИКО: ЕУ ће морати да изабере између Украјине и Турске

Foto: Profimedia

Ističe se da će zbog toga nekim članicama EU to predstavljati olakšanje ako u drugom krugu predsedničkih izbora u Turskoj pobedi Redžep Tajip Erdogan, a ne njegov opozicioni suparnik Kemal Kiličdaroglu, koji je za bližu integraciju sa EU.

- U jednom trenutku ćemo morati da stavimo do znanja da su Ukrajina i Zapadni Balkan poslednji koje će ući u EU. Nezamislivo je da EU može da primi i Tursku i Ukrajinu, jer tržište to neće izdržati - rekao je neimenovani visoki evropski činovnik.

Kako list navodi, najverovatnije je da će lideri zemalja EU zvanično od Ukrajine početi pregovore o članstvu na samitu u decembru.

Predsednik Ukrajine je 28. februara 2022. godine predao zahtev za članstvo Ukrajine u EU. Kijev je u junu dobio status kandidata. Evropska komisija je u februaru 2023. godine navela da je Ukrajina u celini još uvek na početnom nivou pripreme za članstvo. U aprilu je EK izjavila da nema kraćenih načina za ulazak Ukrajine u EU.

U Turskoj je 14. maja održan prvi krug predsedničkih izbora na kojima je Erdogan osvojio 49,51 odsto glasova, a njegov suparnik, lider opozicije Kemal Kiličdaroglu – 44, 88 odsto. Drugi krug je zakazan za 28. maj.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo