NA ERDOGANOVOJ INAUGURACIJI 21 ŠEF DRŽAVA I 13 PREMIJERA: Očekuje se i dolazak Jensa Stoltenberga

Tanjug

03. 06. 2023. u 11:49

SVEČANOJ inauguraciji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana danas prisustvuje 21 šef države i 13 premijera, kao i drugi zvaničnici iz sveta.

НА ЕРДОГАНОВОЈ ИНАУГУРАЦИЈИ 21 ШЕФ ДРЖАВА И 13 ПРЕМИЈЕРА: Очекује се и долазак Јенса Столтенберга

Foto: Turkish Presidency via AP, File

Sjedinjene Američke Države na inauguraciji predstavlja ambasador u Ankari Džef Flejk, koji je tokom predizborne kampanje u Turskoj, posetio predsedničkog kandidata opozicije Kemala Kiličdaroglua.

Kako je preneo turski sajt Haberler, Erdogan je tim povodom poručio Flejku: "Razmislite malo. Vi ste ambasador. Vaš sagovornik ovde je predsednik. Znaćete svoje mesto".

Erdogan danas polaže zakletvu kao šef države nakon pobede u drugom krugu izbora prošlog vikenda i kasnije tokom dana će imenovati vladu, preneo je Rojters.

Erdogan (69), turski lider sa najdužim stažom od 20 godina, osvojio je 52,2 odsto glasova u drugom krugu glasanja 28. maja. 

Novi turski parlament sastao se u petak, a Erdogan će zvanično započeti svoj novi petogodišnji mandat polaganjem zakletve u 15:00 sati po lokalnom vremenu (14:00 po srednjeoevropskom).

Nakon toga sledi ceremonija u predsedničkoj palati kojoj će prisustvovati visoki zvaničnici iz 78 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kao i premijere Mađarske i Jermenije, Viktora Orbana i Nikola Pašinjana, objavila je državna agencija Anadolija. 

Erdogan je postao premijer 2003. godine nakon što je njegova Stranka pravde i razvoja (AK) pobedila na izborima krajem 2002. godine, posle najveće ekonomske krize u Turskoj od 1970-ih.

On je 2014. postao je prvi predsednik Turske izabran direktnim glasanjem, i ponovo je izabran 2018. nakon što je obezbedio nova izvršna predsednička ovlašćenja na referendumu 2017.

 

BONUS VIDEO: STIŽE ELEKTRIČNI "MOSKVIČ" -  Počela proizvodnja na traci nekadašnje fabrike Renoa u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)