ŠEF MISIJE OBES U PRIŠTINI: Bez povratka Srba u institucije neće se vratiti osećaj normalnosti

Tanjug

04. 06. 2023. u 20:15

ŠEF Misije OEBS u Prištini Majkl Devenport rekao je danas da se bez učešća Srba u privremenim prištinskim institucijama, kao što su policija, pravosuđe, opštinske administracije, "neće vratiti osećaj normalnosti u svakodnevnom životu".

ШЕФ МИСИЈЕ ОБЕС У ПРИШТИНИ: Без повратка Срба у институције неће се вратити осећај нормалности

Foto: Tanjug

-Kao što smo čuli od EU i drugih faktora, mora da dođe do inkluzivnih izbora da bi gradonačelnici na severu imali neophodnu legitimnost. Naravno da je Misija, takođe, spremna da pomogne u vezi sa tim, rekao je Devenport za RTK.

On je dodao da je situacija na severu KiM "vrlo napeta".

-Svako nasilje je potpuno neprihvatljivo. Nažalost, došlo je do sukoba i napada u kojima su ranjeni policajci, predstavnici međunarodnih misija i novinari, u nekim slučajevima ozbiljno. Mora, pre svega, da dođe do smirivanja tenzija i do deeskalacije situacije, istakao je Devenport.

On je istakao da se nada da će do kraja godine biti završen proces razgovora između Beograda i Prištine.

-To zavisi od angažovanja i Prištine i Beograda u vezi sa implementacijom svega što je dogovoreno. Moram da dodam da bi trebalo da dođe do pravno obavezujućeg sveobuhvatnog sporazuma, o čemu ima govora u procesu pristupanja EU, dodao je Devenport.

On je rekao da je po pitanju imovine manastira Visoki Dečani stav OEBS jasan, a to je da odluka ustavnog suda iz 2016. godine mora da se sprovede, jer je "u pitanju vladavina prava i poštovanje pravnog okvira na Kosovu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)