PRORADIO JEDAN OD NAJOPASNIJIH VULKANA: Sedam erupcija na Anak Krakatauu (VIDEO)

Novosti online

10. 06. 2023. u 17:19

ERUPCIJA vulkana na ostrvu Anak Krakatau u Indoneziji izbacila je stub pepela tri kilometra u visinu, saopštili su danas indonežanski zvaničnici.

ПРОРАДИО ЈЕДАН ОД НАЈОПАСНИЈИХ ВУЛКАНА: Седам ерупција на Анак Кракатауу (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

Od petka uveče ovaj vulkan koje se nalazi u indonezijskom moreuzu Sunda između ostrva Java i Sumatra, eruptirao je najmanje sedam puta, saopšteno je iz Centra za vulkanologiju i geološke opasnosti Indonezije, prenosi AP.

Centar je naveo daje ovo bila ovo najduža erupcija od 2018. godine kada se srušio podvodni deo vulkanske planine i izazvalo smrtonosni cunami duž obala Jave i Sumatre.

Tada je više od 430 osoba stradalo u cunamiju koji je izazvan urušavanjem planine na ostrvu Anak Krakatau dok je 40.000 ljudi raseljeno.

Nova erupcija nije odnela ljudske živote i za sada nije izdato naređenje za evakuaciju, ali lokalne vlasti su u maju upozorile stanovnike ostrva i turiste da se drže na pet kilometara od kratera vulkana jer su do tada posetioci išli na vrh vulkanske planine da posmatraju spektakularne prizore u grotlu vulkana.

Inače, ovaj vulkan je krajem 19. veka u svojoj erupciji uništio ostrvo Krakatau, što je bila jedna od najvećih eksplozija u istoriji. U toj erupciji, poginulo je 36.000 ljudi, a sama eksplozija se čula u Australiji, udaljenoj čak 3.500 kilometara.

Oblak prašine usled ove eksplozije podigao se 80 kilometara uvis i godinama kružio oko planete, izazivajući klimatske promene.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)