VEĆ SMO PRIMILI UKRAJINCE, NEĆEMO DA PLAĆAMO MIGRANTE: Poljska će organizovati referendum zbog dogovora EU

Tanjug

15. 06. 2023. u 16:15

ODLUKA o usvajanju Dogovora Evropske unije o tome kako da se podeli odgovornost za brigu o migrantima i izbeglicama trebalo bi da bude doneta na referendumu u Poljskoj, izjavio je danas lider vladajuće Stranke zakona i pravde Jaroslav Kačinjski.

ВЕЋ СМО ПРИМИЛИ УКРАЈИНЦЕ, НЕЋЕМО ДА ПЛАЋАМО МИГРАНТЕ: Пољска ће организовати референдум због договора ЕУ

Foto: EPA

Prema sporazumu, svaka zemlja bi bila odgovorna za određeni broj ljudi, ali ne bi nužno morala da ih primi, prenosi Rojters.

Zemlje koje nisu voljne da prime ilegalne migrante i izbeglice koje ad hok stižu u EU pomogle bi zemljama koji ih primaju gotovinom, i to oko 20.000 evra po osobi, ili slanjem opreme ili osoblja.

Poljska se protivi sporazumu, uz obrazloženje da je već primila više od milion ljudi koji beže od rata u Ukrajini i da neće davati novac ako odbije da primi izbeglice iz Afrike i Bliskog istoka.

- Ovo pitanje mora biti predmet referenduma, i mi ćemo ga organizovati. Poljaci moraju da se izjasne o ovom pitanju - rekao je Kačinjski poljskom donjem domu parlamenta.

Poljska vladajuća Zakon i pravda (PiS) odlučno se protivila prethodnim pokušajima Brisela da preseli migrante koristeći sistem kvota, pozivajući se na bezbednosne brige, prenosi Rojters.

Stranka je u prošlosti bila optužena od strane aktivista za ljudska prava da podstiče ksenofobiju kroz retoriku o migracijama iz većinskih muslimanskih zemalja.

BONUS VIDEO: ŽIČANA OGRADA IZMEĐU POLjSKE I RUSIJE - Poljaci se plaše novog talasa migranata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!