KINESKA SAJBER OFANZIVA: "Crveni" hakeri udarili na institucije širom sveta, u posebnom fokusu Amerika

Tanjug

15. 06. 2023. u 21:50

FIRMA za sajber bezbdnost Mandiant, u vlasništvu američkog giganta Gugla, saopštila je danas da su kineski hakeri koje, kako tvrdi, podržava Peking, iskoristili slabosti u bezbednosnom sistemu popularnog softvera za zaštitu e-pošte, kako bi probili zaštitne mreže na stotine organizacija iz javnog i privatnog sektora širom sveta.

КИНЕСКА САЈБЕР ОФАНЗИВА: Црвени хакери ударили на институције широм света, у посебном фокусу Америка

Foto: Profimedia/Ilustracija

Mandiant tvrdi da su gotovo trećina meta hakerskih napada bile institucije vlada, uključujući ministarstva inostranih poslova, prenosi AP.

- Ovo je najšira kampanja sajber špijunaže za koju se zna da ju je vodio akter povezan sa Kinom, još od masovne eksploatacije Majkrosoft eksčejndža početkom 2021. godine - saopštio je Čarls Karmajkl, glavni tehnički službenik Mandianta.

Kako se naodi u saopštenju, hakeri su slali e-poruke koje sadrže zlonamerne priloge fajlova, kako bi dobili pristup uređajima i podacima ciljanih organizacija, od kojih je 55 odsto bilo iz Amerike, 22 odsto iz Azije i Pacifika, a 24 odsto sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Među tim organizacijama bila su, kako se dodaje, i ministarstva spoljnih poslova u jugoistočnoj Aziji, spoljnotrgovinske kancelarije i akademske organizacije na Tajvanu i u Hong Kongu.

U saopštenju Mandianta navodi se da postoji ''veliko uverenje'' da je hakerska grupa bila angažovana u ''špijunskoj aktivnosti uz podršku Narodne Republike Kine'', kao i da je ''aktivnost počela još u oktobru''.

Vlada SAD optužila je ranije Peking da predstavlja glavnu pretnju što se tiče sajber špijunaže, kao i da kineski hakeri uz podrsku države kradu podatke iz američkog privatnog i javnog sektora, navodi AP.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu