REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Naučnici napravili veštački embrion od matičnih ćelija

A. V. V.

21. 06. 2023. u 10:42

NAUČNICI iz Velike Britanije i SAD napravili su istorijski poduhvat stvorivši veštački ljudske embrione, i to od - matičnih ćelija! Revolucionarna procedura moći će, tvrde naučnici, da pomogne u boljem razumevanju genetskih poremećaja i uzroka ranih pobačaja kod trudnica.

РЕВОЛУЦИОНАРНО ОТКРИЋЕ: Научници направили вештачки ембрион од матичних ћелија

Foto: Shutterstock

Prema rečima naučnika, embrioni stvoreni na ovaj način podsećaju na one u najranijim fazama ljudskog razvoja. No, nemaju srce koje kuca ili začetak mozga, ali uključuju ćelije koje bi, u daljem fazama razvoja, nastavile da formiraju placentu i sam embrion.

Tim naučnika je u eksperimentu ljudske embrione stvorio deljenjem jedne matične ćelije donora. Ovaj postupak su pojedini mediji okarakterisali kao vid kloniranja.

Tu se, međutim, otvaraju pravni problemi, jer embrioni stvoreni u laboratoriji nisu zakonski regulisani u Velikoj Britaniji, kao ni u većini drugih zemalja. Prema važećim propisima naučnicima je dozvoljeno da kultivišu embrione u laboratoriji do zakonskog ograničenja od 14 dana, posle čega ih moraju uništiti.

Ne postoji kratkoročna perspektiva da će se sintetički embrioni koristiti klinički, piše "Gardijan". Bilo bi nezakonito ugraditi ih u matericu pacijenta, a još nije jasno da li ove strukture imaju potencijal da nastave sazrevanje posle najranijih faza razvoja.

- Ideja je da, ako zaista modelirate normalan ljudski embrionalni razvoj koristeći matične celije, možete dobiti strašno mnogo informacija o tome kako počinjemo razvoj, šta može poći naopako, a da ne moramo da koristimo rane embrione za istraživanje - izjavio je šef odeljenja za matične ćelije i razvojnu genetiku na Institutu Francis Krik u Londonu Robin Lavel Bedž.

Na koje sve načine će pravljenje ovakvih embriona biti korisno u budućnosti znaće se u periodu pred nama, a više detalja o samom eksperimentu javnost će saznati kada bude bila objavljenja naučna publikacija. Osim u otkrivanju najrazličitijih poremećaja pretpostavlja se da će veštački embrioni moći da pomognu u otkrivanju šta sve dovodi do neplodnosti kod ljudi, problema sa kojim se suočavaju parovi širom sveta.

S majmunima nije uspelo

OTVARA se veliko pitanje i da li bi ovakvi embrioni nekada mogli da se razviju u ljudsko biće. Na primer, kada su veštački embrioni napravljeni od ćelija miša bili usađeni u materice ženki ovih životinja, oni se nisu dalje razvili u novu jedinku, prenosi "Gardijan". U Kini su nedavno isto pokušali sa ćelijama majmuna, ali ni ovaj eksperiment se nije završio slavno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)