SEVERNA KOREJA UPOZORAVA NA POTEZE AMERIKE: Blizu smo nuklearnog rata

Srna

26. 06. 2023. u 11:33

AGRESIVNI postupci SAD, uključujući vojne vežbe sa Južnom Korejom, guraju Korejsko poluostrvo ka nuklearnom sukobu, navodi se u izveštaju istraživanja koje je sproveo Institut za američke studije pri Ministarstvu spoljnih poslova Severne Koreje.

СЕВЕРНА КОРЕЈА УПОЗОРАВА НА ПОТЕЗЕ АМЕРИКЕ: Близу смо нуклеарног рата

Foto AP

- Takvi ratoborni postupci SAD pojačali su vojne tenzije na Korejskom poluostrvu, dok su u severoistočnoj Aziji već doveli do ekstremno nestabilne situacije koja je bliže ivici nuklearnog rata - objavila je Korejska centralna novinska agencija - KCNA, koja je citirala izveštaj.

U izveštaju se navodi da su SAD, nakon što je u Južnoj Koreji izabran predsednik Jun Suk Jeol, koji je "pakleno sklon ulizivanju Americi", neprekidno vršile vojne vežbe pod različitim kodnim imenima širom Južne Koreje i da takve ratne probe postaju sve više avanturističke i nepromišljenije po svojim razmerama, obimu, intenzitetu i sadržaju.

Institut ističe da SAD vrše razne obaveštajne operacije, čije su razmere bez presedana, preneo je TASS.

- SAD se ove godine okreću zabrinjavajućim neprijateljskim postupcima bezobzirnog zadiranja u suverenitet i bezbednost Severne Koreje upornije nego ikada ranije i njihova težina i opasnost dostigli su prag eksplozije koji se više ne može tolerisati - naglašeno je u izveštaju.

Autori izveštaja napominju da se interesi velikih sila ukrštaju na Korejskom poluostrvu, tako da bi oružani sukob brzo prešao u "svetski, termonuklearni rat koji bi imao razmere bez presedana sa najkatastrofalnijim posledicama po mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu, severoistočnoj Aziji i ostatku sveta koje se ne bi mogle preokrenuti".

U izveštaju se dodaje da će Pjongjang nastaviti da jača svoj odbrambeni potencijal, radi zaštite suvereniteta, dostojanstva i bezbednosti, te da će Severna Koreja, kao suverena država, nastaviti da koristi pravo na samoodbranu.

BONUS VIDEO: TRENUTAK PADA HELIKOPTERA: U regionu Brijanska srušile se četiri letelice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)