VELIKI PLAN ZA BUDUĆNOST UKRAJINE: Zelenski predstavio doktrinu u pet tačaka - Od "nacionalnog kanona" o ratu do plata većih od zemalja EU

Novosti online

28. 06. 2023. u 18:25

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da je zemlji potrebna nova državna doktrina i predložio pet smernica za nju, uključujući obezbeđenje sigurnosti i transformaciju u desetogodišnjem periodu.

ВЕЛИКИ ПЛАН ЗА БУДУЋНОСТ УКРАЈИНЕ: Зеленски представио доктрину у пет тачака - Од националног канона о рату до плата већих од земаља ЕУ

Foto: Profimedia

Među inicijativama koje predlaže doktrina su definisanje "nacionalnog kanona" i uspostavljanje nivoa plata koje bi trebalo da budu 30 odsto veće nego u susednim državama.

Prema njegovim rečima, doktrina "treba da odgovori na sva fundamentalna pitanja o Ukrajini" i njenoj budućnosti.

- Danas predlažem da razgovaramo i započnemo nacionalnu diskusiju o ukrajinskoj doktrini, pet, po mom mišljenju, glavnih smernica. To su pravci koji se baziraju na određenim konkretnim tačkama koje će nacija odrediti kao važne - rekao je on, govoreći u Vrhovnoj radi Ukrajine povodom Dana Ustava zemlje.

Zelenski je kao prvu smernicu nazvao "filozofiju pobede", ističući, posebno, da će Ukrajina "birati saveze za sebe i svoju budućnost".

Drugi orijentir je globalna priroda ukrajinske bezbednosti. S tim u vezi, on je podsetio na težnje Kijeva za EU ​​i NATO, kao i na želju da u zemlji proizvodi svo neophodno oružje koje Ukrajina dobija od partnera, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane (PVO), tenkove, topove, oklopna vozila i sve vrste dronova.

Zelenski je politiku prema vojsci, nazvao trećim merilom. Među njima je učešće ukrajinske vojske u mirovnim misijama i međunarodnim obukama, novi sistem vojnog obrazovanja, stvaranje spomenika i nacionalnog vojnog groblja. U ovom delu Zelenski je takođe naveo potrebu da se definiše jedinstven "nacionalni kanon" pisanja o ratu u Ukrajini.

Po mišljenju ukrajinskog predsednika, "politika pravde" treba da postane četvrti orijentir doktrine. Ovde je podsetio na slučaj bivšeg šefa Vrhovnog suda Vsevoloda Knjazeva, koji je uhapšen pod optužbom za mito, i pozvao Radu da podrži predloge Saveta bezbednosti da se pooštri test sudija, uključujući i uz pomoć detektora laži.

Peti orijentir o transformaciji zemlje za deset godina bio je najobimniji, uključivao je 15 tačaka.

Zelenski, posebno, postavlja za Ukrajinu dostizanje cilja od milijardu dolara BDP-a. On takođe želi da rad Ukrajinaca ne bude jeftin, već da se plaća po formuli – nivo plata u susednim zemljama EU plus 30%.

Uprkos činjenici da su tačke ovog dela doktrine uključivale različite ekonomske i socijalne inicijative, Zelenski je priznao da vlasti ne planiraju da smanje poreze u zemlji.

Predsednik Ukrajine je rekao da će ceo tekst ukrajinske doktrine biti odobren na sastanku Saveta bezbednosti.

BONUS VIDEO: "GRAD" U AKCIJI - Dejstvo višecevnog bacača DNR

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (4)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!