LUKAŠENKO IZRIČIT: "Nuklearno oružje mora da bude u Belorusiji, na sigurnom"

Novosti onlajn

30. 06. 2023. u 22:03

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko uveren je da nuklearno oružje koje se nalazi na teritoriji republike nikada neće morati da se primeni, iako se ono mora rasporediti u zemlji, prenela je predsednikovu izjavu „Belta“.

ЛУКАШЕНКО ИЗРИЧИТ: Нуклеарно оружје мора да буде у Белорусији, на сигурном

Foto: Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP/Jutjub/Military Update 7M

- Kada je reč o nuklearnom oružju koje je uvezeno u Republiku Belorusiju, već sam govorio o tome, ne treba nikoga kritikovati. Ovo je bila moja najjača inicijativa. Što duže živimo, više se uveravamo da ono mora da bude kod nas, u Belorusiji, na pouzdanom mestu. Siguran sam da nikada nećemo morati da ga primenimo i da na našu zemlju nikada neće kročiti neprijateljska noga - prenela je agencija Lukašenkovu izjavu.

On je takođe naglasio da treba postupati drugačije od onoga što govore neprijatelji zemlje.

Lukašenko je takođe podsetio kako su opozicionari svojevremeno govorili da će doći na vlast i uništiti belorusku nuklearnu elektranu, jer im nije potrebna.

- Zašto su tako govorili? Zato što su im to suflirali odande i pre svega naši susedi, Poljska i Litvanija. A šta danas govore? Litvanija je planirala da gradi novu nuklearnu elektranu umesto one koju je uništila. Poljska već planira da izgradi dve ili tri. A zašto su našim budalama govorili: ‘Ne treba graditi, treba uništiti?’ Zato što konkurenti nikome nisu potrebni. Država koja danas ne živi u korak sa prodornim, naprednim, ultramodernim tehnologijama odumire, propada - rekao je beloruski predsednik.

On je zaključio da opozicionari isto govore i o nuklearnom oružju.

Rusko nuklearno oružje u Belorusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku s beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom izjavio je prethodno da će Rusija posle 7. ili 8. jula početi da razmešta naoružanje na teritoriji Belorusije, nakon završetka pripremnih radova.

Prethodno je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu na sastanku sa svojim beloruskim kolegom Viktorom Hrenjinom u Minsku izjavio da su zbog aktivnosti zajedničkih nuklearnih misija NATO-a, Rusija i Belorusija prinuđene da preduzmu odgovarajuće recipročne mere, te da je organizovan rad na razmeštanju nestrateškog nuklearnog oružja Rusije na teritoriji Republike Belorusije.

Ministar odbrane Belorusije Viktor Hrenjin ocenio je da razmeštanje nestrateškog nuklearnog naoružanja u Belorusiji predstavlja odgovor na agresivnu politiku neprijateljskih zemalja.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE - Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)