IZRAELCI POKRENULI OPŠTI NAPAD: Padaju bombe po DŽeninu, vojska opkolila izbeglički logor - Palestinci ne odustaju od otpora (VIDEO)

Novosti online

03. 07. 2023. u 10:04

IZRAEL je započeo vazdušnu i kopnenu ofanzivu na grad Dženin, na okupiranoj Zapadnoj obali. Ovo je najveća vojna operacija jevrejske države na palestinskoj teritoriji poslednjih godina, piše britanski Gardijan.

ИЗРАЕЛЦИ ПОКРЕНУЛИ ОПШТИ НАПАД: Падају бомбе по Џенину, војска опколила избеглички логор - Палестинци не одустају од отпора (ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Najmanje četiri Palestinca su ubijena, a 28 povređeno u napadu u ponedeljak, oko 1 sat posle ponoći, a broj poginulih će verovatno rasti, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Pucnjava i eksplozije nastavljene su u ponedeljak ujutro, a Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su gađale glavni komandni centar militantne grupe Dženin brigada u gradskom izbegličkom kampu.

Gusti crni dim od zapaljenih guma koje su zapalili stanovnici podigao se iznad grada, dok su se sa zvučnika na minaretima džamija čuli pozivi za podršku borcima. Svaki ulaz u logor je blokiran od strane izraelskih vojnika.

- Ono što se dešava u izbegličkom kampu je pravi rat - rekao je palestinski vozač hitne pomoći Kaled Alahmad.

- Bilo je vazdušnih napada. Svaki put kada uđemo oko pet do sedam kola hitne pomoći punih povređenih ljudi se vrati.

Operacija Dženin dovela je do protesta tokom noći širom Zapadne obale, uključujući i na kontrolnom punktu u blizini grada Ramala, gde je jedan Palestinac ubijen nakon što ga je izraelska vojska upucala u glavu.

Izraelski PVO sistemi stavljeni su u stanje pripravnosti zbog potencijalne raketne paljbe iz blokiranog pojasa Gaze, nakon što je nekoliko palestinskih frakcija obećalo osvetu.

Portparol IDF-a, kontraadmiral Danijel Hagari, rekao je da je operaciju u Dženinu izvela jedinica veličine brigade, i očekuje se da će operacija trajati između jednog i tri dana i da izraelski vojnici ne nameravaju da se zadrže.

Kako je u ponedeljak svanulo, dronovi su nastavili da kruže nad gradom. IDF je prošlog meseca izvela svoj prvi napad dronom u Dženinu posle više od 15 godina, što je označilo veliku eskalaciju u ovogodišnjim borbama, ali su iz Tel Aviva odbili da preciziraju kakva je vrsta vazdušnog napada izvedena u operaciji u ponedeljak.

Kamp na periferiji grada na severnoj Zapadnoj obali postavljen je 1950-ih, a područje nalik getu, dom za oko 11.000 ljudi, dugo se smatralo leglom onoga što Palestinci vide kao oružani otpor, a Izraelci kao terorizam.

Stotine naoružanih boraca iz militantnih grupa, uključujući Hamas, Islamski džihad i Fatah, nalaze se tamo, a poluautonomne palestinske vlasti gotovo da nisu prisutne.

Samo nekoliko dana pre prošlomesečnog napada bespilotnim letelicama u Dženinu, prvi put od druge intifade, izraelska vojska je koristila helikoptere kako bi pomogla da se izvuku trupe i vozila iz grada, nakon što su palestinski borci upotrebili bombe protiv snaga poslatih da uhapse dvojicu militanata.

Više od 180 Palestinaca i 24 Izraelca ubijeno je ove godine u eskalaciji nasilja, raspirujući strah da se region približava novom poglavlju sukoba.

BONUS VIDEO: BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI - Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (1)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!