PRESKUPO LETO NA APENINSKOM POLUOSTRVU: Devet miliona Italijana odreklo se odlaska na letovanje

Milica Ostojić, Specijalno za "Novosti"- RIM

11. 07. 2023. u 20:00

OVE godine devet miliona Italijana neće otići na letovanje. Razlozi su različiti, ali počinju uvek sa onim o velikoj ekonomskoj krizi u koju su zapale porodice, a cene stigle do zvezdanih visina.

ПРЕСКУПО ЛЕТО НА АПЕНИНСКОМ ПОЛУОСТРВУ: Девет милиона Италијана одрекло се одласка на летовање

Foto: AP

Istraživanje je pokazalo da je su to najčešće građani između 35 i 44 godina,  najviše je onih koji žive u središnjem delu Italije -  čak 66.7 odsto. Doduše ima i onih koji će da sačekaju početak tzv. polusezone, kada će cene biti nešto niže i otići početkom septembra, jer u julu i avgustu to je jednostvano bilo nedostižno.

A 52 posto Italijana otići će negde na odmor, na samo 3 - 5 dana, u kuću prijatelja, ili rođaka. U manjem broju su građani koji odlažu letovanje uz drugih razloga kao što je briga o starim ili bolesnim članom porodice.

Nacionalna Opservatorija Federecije potrošača iznela je podatke da prosečna porodica od četiri člana, dvoje odraslih i dvoje dece, za letavanje od sedam dana na nekom ostrvu treba da izdvoji u proseku 5.781 evro, dakle 19 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Ako se odluče za planinu iznos je nešto manji - 4.482 evra, što je devet odsto više u odnosu na 2022 godinu.  Krstarenje i plovidba luksuznim brodovima je do 6.800 evra, što je čak 21 procenat više u odnosu na lane.

Osim tog tužnog rekorda ima i onog daleko svetlijeg po ekonomiju Italije. Ove godine se očekuje da će zemlju da poseti 68 miliona turista, sa 267 miliona noćenja, što predstavlja uvećanje dolazaka za 4,3 odsto u odnosu na  isti period prošle godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)