NAJDUŽE VREME IKADA ZABELEŽENO: Severnokorejska balistička raketa letela rekordnih 74 minuta

Tanjug

12. 07. 2023. u 08:58

INTERKONTINENTALNA balistička raketa koju je jutros lansirala Severna Koreja, nakon pritužbi na američke špijunske avione, letela je 74 minuta - što je najduže vreme leta ikada zabeleženo.

НАЈДУЖЕ ВРЕМЕ ИКАДА ЗАБЕЛЕЖЕНО: Севернокорејска балистичка ракета летела рекордних 74 минута

Foto: AP

Prema zvaničnicima japanskog Ministarstva odbrane, projektil je putovao na visini od 6.000 kilometara sa dometom od 1.000 km pre nego što je sleteo u vode između Korejskog poluostrva i Japana, prenosi Skaj njuz.

Južna Koreja je lansiranje projektila nazvala "ozbiljnom provokacijom".

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da je raketa verovatno lansirana na uzdignutoj putanji - skoro vertikalno - što Severna Koreja obično čini kako bi izbegla susedne zemlje kada testira rakete dugog dometa.

Premijer Japana Fumio Kišida, koji prisustvuje samitu NATO-a u Litvaniji, naredio je svom kabinetu da prikuplja informacije i bude u pripravnosti za nepredviđene događaje, saopštila je kancelarija premijera.

On je rekao da lansiranje projektila ugrožava mir i stabilnost i regiona i međunarodne zajednice, kao i da je Japan uložio protest diplomatskim kanalima u Pekingu.

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je ranije nazvao raketu svojim najmoćnijim nuklearnim oružjem, koje jača sposobnost Severne Koreje da se suprotstavi američkim vojnim pretnjama.

Prethodna proba raketa dugog dometa u Severnoj Koreji dogodila se u aprilu, kada je prvi put lansirala  ICBM Hvasong-18.

BONUS VIEO: SAD - Svemirska turistička raketa Blue Origin NS-21 kreće ka zvezdama

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!